Haber ve fotoğraf: Sendika.org
İstanbul Maltepe'deki Gülensu Mahallesi'nde 30 Mart 2019'da iş arkadaşı Fatma Şengül'ü öldüren Zeynel Akbaş'ın yargılandığı davanın ilk duruşması Anadolu Adliyesi Kartal 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
TIKLAYIN - bianet erkek şiddeti çeteleleri
Davada, sanık Akbaş'ın silahla ölüme sebebiyet vermek suçlamasıyla yargılanıyor.
Duruşma öncesi kadınlar adliye önünde basına açıklama yaptı. "Bir kişi daha eksilmemek için mücadele ediyoruz” dedi. Davayı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Sera Kadıgil ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Dilşat Kaya ve Musa Piroğlu da takip etti.
Dava 19 Aralık'a ertelendi. Dava sonrası açıklama yapılan açıklamada konuşan Fatma Şengül'ün babası, “Kaç tane Fatma gidecek bundan sonra acaba. Niye ses vermiyorlar, niye bakmıyorlar, niye el atmıyorlar?" diye sordu. #FatmaŞengülİçinAdalet https://t.co/xJWREtf9A1 pic.twitter.com/YB0DFwaToO
— Ekmek ve Gül (@ekmekvegul) October 28, 2019
Sanık: Yüksek tansiyonum var
Sanık Akbaş’ın savunması ile başlayan duruşmada, Mahkeme Başkanı, sanığa maktul ile nerede çalıştıklarını sordu. Maktul ile farklı yerlerde çalıştıklarını söyleyen Akbaş, şöyle konuştu:
“Bulaşıkları alıp getirirken karşılaşıyorduk. Beni aşağılamalarından dolayı iş verene hiç şikayet etmedim. Ben oraya kahvaltılık almak için gitmiştim. Maktule selam verecektim. Bana ‘Senin suratını görmek istemiyorum’ dedi. Benim yüksek tansiyonum var. İki dakika konuştuktan sonra kendimi kaybettim. Silahla ateş ettim.”
Silahı ruhsatsız
Mahkeme Başkanı’nın “Sürekli silahla mı dolaşırsınız?” sorusuna sanık, "İkametim tehlikelidir. O yüzden silah taşıyordum. Maktulün evi benim evime 400-500 metre mesafede. Maktulü iş yerinden tanırdım. Beni hep hor görürdü.” diye yanıtladı. Ayrıca maktule ateş ettiği silahın ruhsatsız olduğunu, bir kez ruhsat başvurusunda bulunsa da reddedildiğini aktardı.
“Tanık taraf tutuyor”
Şengül’ün iş arkadaşları tanık olarak dinlendi. Fatma Şengül’ün is yerinden birden fazla tanığın beyanına göre maktul ile sanık arasında bir tartışma hiç olmadı. Tanığın “Fatma’yı görünce hemen sanık silahığını çekip Fatma’yı vurdu” beyanında bulunması üzerine mahkeme sanığa sordu, sanık kendisini “Tanık taraf tutuyordur. Olayın başlangıcını görmemiştir muhtemelen. Yüksek tansiyonum olduğu için çok tepki veremiyordum. Rahatsızlığım olması nedeniyle bu olaylar oldu zaten” sözleri ile savundu.
Duruşmada Şengül’ün çalıştığı işyerinden 4 tanık dinlendi. Dinlenen tanıkların hepsi öldürülen Fatma Şengül ile sanık arasında bir husumete şahit olmadıklarını belirttiler. Görgü tanığı, ateş etmeden önce sanık Akbaş’ın Fatma Şengül’e “Bana neden hakaret ettin?” şeklinde soru sorduğunu, ancak öncesinde Fatma Şengül’ün herhangi bir söz söylemediğini belirtti.
Mahkeme Başkanı “Rahatsızım diyorsun ama sana hakaret etti diye polise şikayet etmemişsin, işverene şikayet etmemişsin. Sabah erkenden 11 tane fişek dolu olan silahla maktulun evine gitmişsin. Medeni insan yüksek tansiyonu olsa bile konuşurdu. Sen öldürmüşsün” sözleri ile sanığa tepki gösterdi.
“Sanık pişman değil”
Fatma Şengül’ün oğlu Koray Şengül, annesi öldürüldükten sonra olay yerine iki ambulans çağırıldığını anladığını, ikinci ambulansın kendisini vuran sanık için geldiğini, oraya doğru gittiğinde yerde yatan sanığın kendisi ile göz göze gelerek gülümsediğini söyledi ve sanığın pişman olmasının mümkün olmadığını belirtti.
Sanık avukatı, sanığın tansiyon hastalığının, eylemin rahatsızlıkla ilintililik çerçevesinde işyerindeki kişilerin dinlenmesi yönünde sanık müdafii tevsii tahkikat talebinde bulundu. Savcı, sanığın kasten ve tasarlayarak öldürmeden yargılanmasını ve tutukluluk halinin devamını istedi. Sanığın avukatı mütalaaya karşı savunma için ek süre istedi.
Mahkeme heyeti, Aile Bakanlığı’nın yazılı başvurusu ile müdahillik talebi kabul ederken, kadın örgütlerinin bu müdahilliğini ve sanık avukatının soruşturmayı genişletme taleplerini reddetti. Davanın bir sonraki duruşması 19 Aralık’ta görülecek. (EMK)