Haber ve Fotoğraf: Anadolu Ajansı, İBB Basın
İki gün önce hayatını kaybeden usta oyuncu Fatma Girik için Şişli Belediyesi'nde tören düzenlendi.
Belediyenin fuaye alanında gerçekleşen törene, sanatçıyı sevenlerin yanı sıra kültür sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda isim katıldı.
Törende ayrıca, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Şişli Belediyesi Meclis Üyesi Çetin Keçeli, Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt da sanatçı ile ilgili konuşma yaptı.
"Çok önemli bir isimdi"
Törende, sanatçıyla ilgili hazırlanan bir video gösterildi.
Girik'i burada başta ailesi olmak üzere; TBMM CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Gökan Zeybek, Sezgin Tanrıkulu, Yüksel Mansur Kılınç ile İBB CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, sanatçı arkadaşları ve sevenleri karşıladı.
Girik için törende, sırasıyla; yeğeni Fatma Ahu Turanlı, kardeşi Günay Girik, sanatçı Hülya Koçyiğit, menajeri Bircan Silan, yönetmen Ümit Efekan, sanatçı Ediz Hun, gazeteci Zeynep Oral, manevi kızı Ahu Aşkar, sanatçı Nur Sürer, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, İmamoğlu ve Altay birer konuşma yaptı.
Törende konuşan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Fatma Girik'in kendisi için çok özel bir isim olduğunu belirtti. Şöyle dedi:
"Şişli Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü dönemde, ben de Sosyal Demokrat Halkçı Partinin Şişli İlçe Başkanlığı görevini yürütüyordum.
"Kendisiyle çalışmaktan her zaman büyük bir onur duydum. Onunla çok kıymetli vakitler geçirdim. Özellikle 1994 seçimlerinde bir buçuk ay sabah 7.00'den gece 1.00'e kadar bütün Şişli'yi adım adım dolaştık."
"Onurlu, dimdik ve devrimci bir duruşu vardı"
Keskin, Fatma Girik'in rol aldığı filmlerle milyonların gönlünde taht kurduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:
"Bunu hayat görüşü ve kitleler önünde çizdiği toplumcu profili de besledi. Toplumsal mücadelelerde ve haksızlıklar karşısındaki tepkilerde de Fatma Girik ismi hep ön plana çıktı.
“Madenci yürüyüşlerinde yer aldı. Sendikalaşma süreçlerinde ezilmişlerin yanında kendini ve gücünü gösterdi. Metin Göktepe cinayetinin aydınlatılması sürecinde attığı kritik ve güçlü adımlar hala aklımızdadır.
"Onurlu, dimdik ve devrimci bir duruşu vardı. Bu duruşunu alelade bir vatandaş, dev bir sanatçı ve bir siyasetçi olarak yaşamının son anına kadar korudu."
Girik'in aynı zamanda toplumcu belediyecilik anlayışının gelişimi açısından çok önemli bir isim olduğunu altını çizen Keskin, şöyle dedi:
"Kamu emekçilerinin sendikalaşma yasağına karşı, belediye emekçilerinin örgütlenme özgürlüğünü tanıyan tutumu, Türkiye için bir kırılma noktasıdır. Belediye başkanı olarak savunduğu görüşleri ve Şişli ilçesi özelindeki tutum ve uygulamaları, özellikle içinde bulunduğumuz bu günlerde çok kıymetli örnekler olarak karşınızda durmaktadır.”
Muammer Keskin, Şişli'de bir kız yurdu ile bir kreşin Fatma Girik adıyla hizmet verdiğini aktararak, ismini sonsuza kadar Şişli'de yaşatacaklarını söyledi.
"Türkiye büyük bir değerini kaybetti"
Sanatçının kardeşi Günay Girik de çok üzgün olduklarını söyleyerek, "Diyecek bir şey bulamıyorum. Hepimizin başı sağ olsun. Ayaklarınıza sağlık. Çok teşekkür ederim hepinize” dedi.
Girik'in manevi kızı ve yeğeni Fatma Ahu Turanlı da şöyle dedi:
"Buraya geldiğiniz, ona iyi dileklerinizi, dualarınızı ilettiğiniz için hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum, onun adına. Fatma annem Şişli'ye çok emek verdi. Benim çocukluğumda, Şişli Belediye Başkanıyken onu evde görmek çok zordu açıkçası. Hafta sonları bile evde yoktu. Sabahın yedisinde kalkıp işçilerle yolları yıkamaya giderdi, çizmelerini ayağına takıp. Hepimizin başı sağ olsun. Türkiye büyük bir değerini kaybetti."
“Sosyal yaşamda bir karınca”
Girik ailesine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun taziye dileklerini ileten Altay, merhum Girik’in sanatçı kişiliğinin yanı sıra iyilikleriyle, güzellikleriyle, unutulamazlar arasında olduğunu vurguladı. “Bununla ilgili konuşmayı biraz haksızlık görürüm” diyen Altay, “Çünkü, onunla ilgili iyilikleri, güzellikleri, yücelikleri herhalde tam ifade edemeyiz. Hani bir şarkı sözü var ya: ‘Belki daha kolay olur anlatmak, seni konuşmayı hiç bilmeseydin.’ Biraz da öyle. Ama benim izlemediğim filmi yoktur. Sanatını icra ederken bir dev, sosyal, kültürel yaşamdaysa bazen bir karınca, bazen bir kelebek kadar zarif ve naif bir ustayı uğurluyoruz. Işıklar içinde uyusun diyorum. Aileye, severlerine, hepimize başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin” dedi.
İmamoğlu: Acı bir gün
Fatma Girik’in vefat ettiği gün olan 24 Ocak’ın, ülke tarihi için acı bir gün olduğunu hatırlatan İmamoğlu, “Hem Uğur Mumcu'yu hem Gaffar Okan'ı hem İsmail Cem’i aynı tarihte kaybetmenin acısını yaşarken, o acı güne, Türk sinemasının en önemli isimlerinden birisi, Fatma Girik de eklendi. Hepsine rahmet diliyorum. Devirleri daim olsun” dedi. Girik’in sanatçı kişiliğinin yanında, sosyal yönünün de çok kuvvetli olduğunun altını çizen İmamoğlu, “Daima halkın yanında, toplumsal sorunları takip eden, emekçinin yanında olan bir sanatçı Fatma Girik. Aynı zamanda dürüst, halkçı, Atatürkçü bir sanatçı Fatma Girik. Sağlam karakteriyle hep örnek gösterilen bir şahsiyetten bahsediyoruz. İnsanların ruhunda böyle bir duruşu simgeliyordu” diye konuştu.
“Susayım, görmeyeyim, duymayayım kolaycılığına kaçmadı”
Türkiye sinemasının Fatma Girik’siz anlatılamayacağını dile getiren İmamoğlu, şunları söyledi:
“Birçok farklı karakteri yansıtırken Anadolu'dan, öyle simge karakterlerle bizi buluşturdu ki, aslında yaşadığımız ülkenin farkına vardık o karakterleri izlerken. Hayata karşı sadece filmleriyle değil, duruşuyla da önemli bir yeri vardı. Özellikle kadın olarak, kadın duruşuyla önemli bir yeri vardı.
"89 yılında Şişli'ye Belediye Başkanı olması da bir kadın olarak Belediye Başkanı olması da bunun en önemli de herhalde göstergelerinden biridir diye söylemek isterim.
"Birçok alanda öncülük yaptı. Direniş gösterdi. Hakkını aradı. Sinema emekçilerinin sansüre karşı yürüyüşünü örgütledi. En öndeki saftaydı. Madenciler için, emekçiler için yürüyüşteydi. Yine en ön saftaydı. Böyle bir karakterden, böyle bir önemli insandan bahsediyoruz.
"Dolayısıyla bu gösteriyor ki, aslında doğru bildiğinden hiçbir zaman vazgeçmeyen bir insandan bahsediyoruz. Yani susayım, görmeyeyim, duymayayım kolaycılığını hiçbir zaman seçmeyen çok değerli bir şahsiyetten bahsediyoruz. Aynı zamanda eğilip bükülmeyen bir insandan da bahsediyoruz. Sanata ve sanatçılara yönelik baskıların arttığı her dönemde, gerçekten böylesi
Konuşmaların ardından Girik’in tabutu, alkışlar eşliğinde CRR’den alınarak, Teşvikiye Camii’ne getirildi. Girik, öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından, son yolculuğuna çıkma üzere, Muğla’nın Bordum ilçesine uğurlandı. Girik, uzun yıllardır ikamet ettiği Bodrum’da defnedilecek.
(EMK)