Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, FOX TV ana haber sunucusu Fatih Portakal hakkında, Bankacılık Kanunu'na muhalefetten iddianame düzenledi. Sosyal medya paylaşımı nedeniyle hazılanan iddianmede Portakal, kanunun "İtibarın Korunması" başlıklı 74'üncü maddesini ihlalle suçlanıyor.
TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BDDK'dan Fatih Portakal Hakkında Suç Duyurusu
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) suç duyurusu üzerine hazırlanan iddianamede başsavcılık, Portakal’ın sosyal medya paylaşımının algı ve kanaat oluşturmaya yönelik olduğu değerlendirmesini yaptı.
İddianamede "Bankacılık Kanunu 74'ncü maddesi ve ülkemizin Covid-19 ile yaptığı mücadele ortamı dikkate alındığında, şüphelinin yaptığı paylaşımın bankalarda mevduatı ve tasarrufu bulunan mudilerin paralarını devlet tarafından koronavirüs salgını bahane edilerek istenebileceğine, salgın sonrası ise geri ödenebileceğine yönelik algı ve kanaat oluşturmaya yönelik olduğu kanaatine varılmıştır" denildi.
Bankacılık Kanunu ne diyor?Madde 74 (İtibarın korunması) — Basın Kanununda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçlarından biri vasıtasıyla; bir bankanın itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz. Madde 158 (İtibarın zedelenmesi) — Bu Kanunun 74'üncü maddesine aykırı davrananlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin günden ikibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Yukarıdaki fıkrada yazılı fiil neticesinde özel veya kamusal bir zarar doğarsa verilecek ceza altıda bir oranında artırılarak hükmolunur |
Ne olmuştu?
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın koronavirüsle mücadele kapsamında yaptığı açıklamada Tekalifi Milliye'yi hatırlatmasından sonra Fatih Portakal sosyal medya hesabından “Tekalifi Milliye hatırlatılıp ‘zor günlerden geçiyoruz' denilerek mevduatı veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Korona sonrası ödeyelim derlermiş bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef” paylaşımı yapmıştı.
6 Nisan’da BDDK Fatih Portakal'ın paylaşımının, "bankacılık ve finans sistemine yönelik gerçeğe aykırı ve maksatlı ifadelere yer verdiği" iddiasıyla şikayetçi olmuştu.
BDDK'nin başvurusunda "bankalara duyulan güveni sarsabilecek mahiyetteki haber ve yayınların, yalnızca ilgili banka veya bankalara değil, sektöre ve genel ekonomiye sirayet edebilecek zararların meydana gelmesine neden olabileceği" ifadelerini suç duyurusunun gerekçesi olarak göstermişti.
Portakal'ın paylaşımına da İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişimin engelli getirilmişti. (HA)