Kuzey Afrika ülkelerinden Fas'ta dört gazeteci, Kral 6. Muhammed'in sağlık durumunu gündeme getirdikleri için "Kralın sağlığı konusunda kuşkulara yol açtıkları" gerekçesiyle Rabat Savcılığı'nca ifadeye çağrıldı.
26 Ağustos'ta Kraliyet Sarayı, Kralda "sindirime bağlı olarak rotavirüs enfeksyonuna rastlandığı ve bünyesinin aşırı susuz kaldığı"na dair resmi bir açıklama yapmıştı. Açıklamada, Kralın sağlığı konusunda kaygılanmayı gerektirecek bir durum bulunmadığı da eklenmişti.
El Pais: 10 Faslı gazeteci sorguya alındı
Ancak bu açıklamadan sonra konuyu haberleştirebileceklerini sanan Arapça yayın yapan Cerida Ula, Ayam ve Michaal gazeteleri, söz konusu ishal durumunu araştırmaya koyuldu. Haberlerin yayımından sonraysa savcılık, haberleri "ayrıntılı bir incelemeye" tabi tuttu.
İspanya merkezli El Pais gazetesi, soruşturmalık olan gazetecilerin sayısını 10 olarak verdi. Gazete, haber kaynakları sorulan bazı gazetecilerin kimi zaman sekiz saat boyunca sorgulandığını yazdı. Le Monde gazetesi de, Kral 6. Muhammed'in sağlık durumunun yıllardır toplumda tartışmaları alevlendiren bir konu olduğunu bildirdi.
RSF: Kaygılıyız
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü de, bu durumdan kaygı duyduklarını bildirerek, 5-6 Eylül günlerinde, Ayyam gazetesi temsilcileri Maria Moukrim ve Youssef Bajaja ve genel yayın yönetmenleri Nureddin Miftah'ın davet edildikleri polis karakolunda sorgulandıklarını duyurdu. RSF, Michaal gazetesinin yayın yönetmeni Idris Chahtane ve diğer gazete temsilcilerinin de aynı durumu yaşadıklarını açıkladı.
Gazeteciler, Kraliyet Sarayı'nın Kralın sağlık durumuyla kamuoyuna açıklama yapmasının gerçek nedenleri konusunda fikir yürütüyorlardı. Polisin gazetecilere gece yarısına randevu vermesi üzerine bir çok haberci, birkaç kez Sasablanca'dan Rabat'a gidip gelmek zorunda kaldılar. Gazeteciler şimdi ifade vermelerinin ardından akıbetlerini merak ediyorlar. (EÖ)