* Fotoğraf ve haber: Anadolu Ajansı (AA)
Fas İnsan Hakları Derneği, dün (7 Ekim) sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yaparak 24 Haziran'da Fas-İspanya sınırında en az 23 mültecinin hayatını kaybettiği olayla ilgili davada karar çıktığını duyurdu.
İnsan Hakları Derneği, olaylarda gözaltına alınan 18 Sudanlı ve Çadlı mültecinin Fas'ın kuzeyindeki Nador Mahkemesine çıkarıldığını ve 18 kişinin her birine 3'er yıl hapis cezası verildiğini açıkladı.
Fas'tan İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Melilla kentine geçmeye çalışan mülteciler ile Fas güvenlik güçleri arasında arbede ve izdiham yaşanmış, Fas hükümeti olayda en az 23 kişinin öldüğünü söylerken hak örgütleri en az 37 ölü olduğunu duyurmuştu.
TIKLAYIN - "En az 37 mülteci hayatını kaybetti, sayı artabilir"
Derneğin açıklamasına göre, 18 mülteci, "ülkeye yasadışı yollarla girmek, kamu görevlilerine tehdit, şiddet ve hakaret, yasadışı ikamet ve silah bulundurmak" suçlarından hapis cezasına çarptırıldı.
Mahkemenin verdiği kararın "acımasız ve intikam eylemi" olduğunu söyleyen dernek, kararın itirazla temyize götürülebileceğini kaydetti.
Ne olmuştu?
Melilla'daki Fas-İspanya sınırında 24 Haziran'da yaşanan olayda, Fas tarafındaki yaklaşık bin 500 mülteci 10 metrelik dikenli tel örgülerin olduğu sınır hattına gitti. Fas polisi ve İspanya makamları, mültecileri güvenlik güçlerine taş ve asit atarak saldırmakla suçladı. Mültecilerden 133'ü Melilla'ya geçti, İspanya tarafında da yaralılar olduğu açıklandı.
Fas yetkilileri ölü sayısını en az 23 olarak açıklarken İspanya merkezli hak örgütü Caminando Fronteras 37 mültecini öldürüldüğünü belirledi.
Caminando Fronteras'ın Sözcüsü Helena Maleno, sınırdaki dikenli tel örgülerden atlayıp İspanya tarafına geçmeye çalışan mültecilerden Fas tarafında ölenlerden sayısının ilk açıklandığı gibi 18 değil 37 olduğunu, halen ağır yaralılar bulunduğunu, ölü sayısının artabileceğini açıkladı.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Belçika'nın başkenti Brüksel'de basının soruları üzerine olaylara ilişkin "İspanyol hükümeti adına, Fas hükümeti ile yaptığımız ve en iyi ilişkilere ve yakın işbirliğine duyulan ihtiyacı gösteren olağanüstü iş birliğine teşekkür etmek isterim. Maalesef bugün Melilla kentinde yaşananlarda da gördüğümüz gibi düzensiz göçe karşı mücadelede ve içişlerinin yakın iş birliğine ihtiyaç olduğu görüşmüştür" açıklamasını yaptı.
Sanchez, binlerce mültecinin sınıra akın etmesinden "insan kaçakçılığı yapan mafyaların" sorumlu olduğunu ileri sürdü.
Nador Mahkemesi daha önce de olaylarla ilgili aynı davada yargılanan 12 mülteciye 3'er yıl, 33 mülteciye de 11'er ay hapis cezası vermişti. (SD)