Fas hükümeti, Diyanet İşleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, kutsal Ramazan ayında Avrupa’ya ılımlı vaizler göndererek yurt dışındaki Faslı topluluklar arsındaki aşırılıklarla mücadeleye katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Açıklamaya göre, bu yıl Eylül’de başlayacak Ramazan ayında Faslı göçmenlere hitap etmek için hükümet yurt dışına 167 vaiz yollayacak.
Talimat "aşırılıklardan" korumak yolunda
Başkent Rabat’ta vaizlere verilen talimat “yurt dışındaki Faslı topluluğun dinsel ihtiyaçlarını karşılamaları, onları aşırı ve dinsel kurallara uygun olmayan konuşmalardan korumaları, aşırılık ve taassuptan sakınmaları” yolunda.
Diyanet İşleri Bakanlığı müsteşarı Abdüllatif Begduri Aşkari Fas’ın ülkeden uzakta yaşayan vatandaşlarına uzun yıllardır vaiz yolladığını ama son görevlendirmelerin aşırıcılık göz önünde tutularak gerçekleştirldiğini söyledi.
Aşkari Associate Press’e verdiği demeçte "Yurt dışındaki Faslıların ihtiyaçları bir yerden diğerine değişiebiliyor ve zaman içinde de evrim geçiriyor,” dedi.
İslam Fas’ta devlet dini ve Kral IV. Muhammed de resmen “müminlerin kumandanı” olarak kabul ediliyor.
Ancak, ülkenin resmiyetteki ılımlı uygulamaları son yıllarda artan bir aşırıcılı dalgasıyla yüzyüze.
Güvenlik yetkilileri, Fas’ta yaşayanlar ve Avrupada yaşayan Faslılar arasında terörist bağlantılar bulunduğundan duydukları kaygıları dillendiriyor. Mayıs 2003’te intihar bombacıları Kazablanka’da gerçekleştirdikleri saldırılarda onlarca insanının ölümüne yol açmışlardı.
Diyanet İşleri Bakanlığının verdiği bilgiye göre Fransa ve Belçika’ya toplam 100 vaiz, İtalya ve Almanya’ya 10’ar İspanya ve Hollanda’ya yedişer vaiz yollanacak.
Geri kalanlar ise İskandinavya ve Britanya’ya yollancak, Kanada’ya da bir vaiz gidiyor.
Vaiz adayları belirlenirken çok sıkı ölçütler kullanıldı. Kuran’ı ve dinbilimi çok iyi bilmenin yanı sıra vaizlerin “saygınlıklarıyla tanınımış, inançlarından kuşku duyulmayan ve yüksek ahlaki niteliklere sahip olmaları” gözetildi.
Fas dışında yaklaşık 3,3 milyon Faslı’nın yaşadığı tahmin ediliyor. Fas nüfusunun yüzde 10’una denk düşen bu topluluğun önemlice bir bölümü İspanya, Fransa, Belçika ve Hollanda’da hayatlarını sürdürüyor. (EK/EZÖ)