Tunus'ta başlayarak yayılan halk ayaklanmalarının sıçradığı Fas'ta da Kral Muhammed'in yetkilerinin sınırlanması için çeşitli kentlerde gösteriler düzenlendi.
İçişleri Bakanlığı dünkü gösterilerin genel olarak barışçı geçtiğini ancak El Hoseyma kentinde beş kişinin öldüğünü açıkladı. Ancak ölüm sebepleri henüz bilinmiyor. Bakanlık gösterilerde çoğu polis 128 kişinin yaralandığını ve 120 kişinin de gözaltına alındığını ekledi.
Kuzey Afrika'nın batısında, Cezayir'e komşu olan Fas'ın nüfusu yaklaşık 33 milyon. Anayasal bir monarşi olan ülkede parlamento seçimleri yapılıyor ancak kralın geniş yürütme yetkileri var; bunlar arasında parlamentoyu feshetmek de bulunuyor.
2007'de yapılan son seçimlere katılım oranı yüzde 37'de kaldı. Başkent Rabat'ın yanı sıra ülkenin en büyük şehri Kazablanka. Eski bir Fransız sömürgesi olan ülke 1956'da bağımsızlığını kazandı. 1990'lardan itibaren reformlar yapılarak ikili bir yönetime geçildi. Fas'ın ABD ve Avrupa Birliği ülkeleriyle geniş askeri ve ekonomik ilişkileri bulunuyor.
Ülkede okur yazar oranı yüzde 56. Genç bir nüfusu olan ülkede işsizlik ve adaletsiz gelir dağılımı dikkat çekici. Ortalama yaş 26,5, yoksulluk sınırnın altında yaşayanların nüfusa oranıysa yüzde 20.
Hükümet protestolara karşı gıda desteğini artırma sözü verdi. Protestocular kralın devrilmesini değil, yeni bir anayasa yapılmasını istiyor. Sol ve sendikaların başını çektiği protestolara 30 binden fazla insanın katıldığı tahmin ediliyor.
NY Times'dan Steven Erlanger, babası Hasan II'nin yerine 1999'da tahta geçen Muhammed'in çoğunluk tarafından reformcu ve yoksulların yanında yer alan bir devlet başkanı olarak görüldüğünü aktarıyor.
Diğer ülkelerde olduğu gibi Fas'taki protestolar da Facebook üzerinden yapılan çağrılarla örgütlendi. (EÜ)
___________________________________________________________________________________
* Bu haberi BBC ve Guardian'dan derledik.