Haberin İngilizcesi için tıklayın
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Faruk Bildirici, Twitter'da "Muhalefet yapmanın bedeli üyeliğimin düşürülmesi oldu. Bu tahammülsüzlüğü, hukuksuzluğu, anti demokratik kararı yargıya götüreceğim" mesajı paylaştı.
Bildirici’nin Twitter'dan aktardığına göre teklif, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin tarafından yapıldı. Yasa gereği üyeliğinin düşürülmesine ilişkin teklifin görüşüldüğü toplantıya katılamayan Bildirici’yi CHP kontenjanından RTÜK üyesi olan İlhan Taşçı savundu.
Taşçı, toplantının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda, Bildirici’nin üyeliğinin 2’ye karşı 6 oyla düşürüldüğünü söyledi.
Taşçı: RTÜK kendisini TBMM'nin üzerinde görüyor
Taşçı'nın açıklamaları şöyle:
“Bu karar demokrasiye ağır darbe, muhalefete yönelik de tahammülsüzlüğün kanıtıdır. Verilen karar hukuken yok hükmündedir. Bunun hukuki ve siyasi sonuçları olacaktır.
“TBMM Genel Kurulunda tüm üyelerin oylarıyla seçilen bir üye, Üst Kurulda 6 üyenin el kaldırmasıyla düşürülüyorsa RTÜK kendisini TBMM’nin ve Milli İradenin üzerinde görüyor demektir. Verilen karar, oy veren milletvekillerinin iradesini, Meclisin tercihini hiçe saymaktır.
“RTÜK’teki mücadelemiz dün olduğu gibi yarın da aynı inanç ve kararlılıkla sürecektir. Bizlerin buradaki varlık nedeni, bizleri seçen iradeye yakışır biçimde demokrasiyi, düşünce özgürlüğünü ve insan haklarını sonuna kadar en gür sesle savunmaktır. Savunamaya da devam edeceğiz...”
Bildirici: RTÜK’te tek sesli dönem başlar
Bildirici’nin konuya ilişkin Twitter paylaşımları ise şöyleydi:
“RTÜK’TE MUHALEFETE VE DEMOKRASİYE DARBE: Başkanın hukuksuz olarak üç yerde birden görev almasına karşı çıktığım, yanlışları eleştirdiğim ve kamuoyuna duyurduğum için RTÜK üyeliğimin düşürülmesi teklif edildi.
“RTÜK’ÜN 25 YILLIK TARİHİNDE İLK: Üst Kurul toplantısında şu anda Başkan Şahin’in üyeliğimin düşürülmesi önerisinin gündeme alınması görüşülüyor. Yasa gereği ben salondan çıkarıldığım için beni CHP kontenjanından seçilen İlhan Taşçı savunuyor.
“TEHLİKELİ BİR YOL AÇILIYOR: Üyeliğimin düşürülmesi mücadelemi etkilemez ancak anti demokratik bir yol açılmış olur. Beş oyu bulan taraf susturmak istediği muhalif üyeyi kuruldan atabilir. RTÜK’te muhalefete izin vermeyen, siyasi iktidarın uzantısı ve tek sesli bir dönem başlar.”
"HUKUKSUZLUK GALİP GELDİ RTÜK ÜYELİĞİMİ DÜŞÜRME KARARI VERDİLER: Muhalefet yapmanın bedeli üyeliğimin düşürülmesi oldu. Bu tahammülsüzlüğü, hukuksuzluğu, anti demokratik kararı yargıya götüreceğim."
RTÜK’TE MUHALEFETE VE DEMOKRASİYE DARBE Başkanın hukuksuz olarak üç yerde birden görev almasına karşı çıktığım, yanlışları eleştirdiğim ve kamuoyuna duyurduğum için RTÜK üyeliğimin düşürülmesi teklif edildi.
— Faruk Bildirici (@farukbildirici) October 31, 2019
"Görevden çekilmiş sayıldı"
RTÜK'ün kararında özetle şöyle denildi:
"Üst Kurul üyesi Faruk Bildirici'nin 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 38. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan 'Üst Kurul üyeleri… özel veya kamu medya hizmet sağlayıcılarının görev ve yetki alanına giren konularda doğrudan veya dolaylı olarak taraf olamaz ve bu konularda hiçbir maddi menfaat sağlayamaz ve siyasi partiye üye olamaz…' hükmü ile aynı maddenin dördüncü fıkrasında yer alan 'Üst Kurul üyeleri ve Kurum personeli, Kurumla ilgili gizlilik taşıyan bilgileri ve medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara ve yayın hizmeti yapan gerçek ve tüzel kişilere ait her türlü sırları, görevlerinden ayrılmış olsalar bile açıklayamaz, kendilerinin veya başkalarının menfaatine kullanamaz' hükümlerine aykırı hareket ettiği sabit olduğundan kamu yararı ve hizmet gerekleri ilkeleri gözetilerek Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 'Yasaklar ve denetim' başlıklı 38. maddesine aykırı eylem ve açıklamaları, Üst Kurul'un gizlilik taşıyan müzakerelerini kamuoyu ile paylaşması, medya hizmet sağlayıcılarına yönelik tarafsızlığını yitirmesine yol beyanatları nedeniyle Üst Kurul üyesi Faruk Bildirici'nin mezkur maddenin 6. fıkrası gereğince Üst Kurul üyeliği görevinden çekilmiş sayılmasına, iş bu Üst Kurul kararının gereğinin yerine getirilmesi için TBMM Başkanlığına gönderilmesine, oy çokluğu ile karar verildi.”
Şahin’in görevden çekilmesini istemişti
Medya Ombudsmanı, gazeteci Faruk Bildirici, 11 Temmuz 2019’da CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçildiğinden beri kurumun karar alma süreçlerini ve bağımsızlıktan uzak uygulamalarını kamuoyuna şeffaf bir şekilde yansıtıyordu.
TIKLAYIN - "Hedefim RTÜK'ün Şeffaf Bir Kuruluş Olması"
Bildirici, bu süreçte birçok konuda itirazını dile getirdi. Televizyon kanallarında şiddeti özendiren yapımların kurul toplantısında gündeme geldiğini, ancak bazı televizyon kanallarının RTÜK tarafından korunduğunu duyurmuştu.
2019 yılının sekiz aylık döneminde kadına yönelik şiddet nedeniyle verilmiş bir tek yaptırım kararı bulunmadığını belirterek, raporların Üst Kurul'dan gizlendiğini açıklamıştı.
Yine Bilal Erdoğan’ın yöneticileri arasında olduğu Okçular Vakfı’nın Malazgirt Savaşı'nın yıldönümü için hazırladığı kamu spotunun televizyonlarda ücretsiz yayınlanacak olmasına ve Salda gölü ile ilgili kamu spotu yayınlanmasına da "Kamu spotu yapılaşmanın yolunun açıldığı gerçeğinin üzerini örtmeye çalışıyor" gerekçesiyle muhalefet şerhi koymuştu.
Bildirici, son olarak RTÜK Başkanı Şahin’in Basın İlan Kurumu’nun yanı sıra Türksat’ın da yönetiminde görev aldığını belirtmiş, Şahin’e RTÜK yasasının 38. Maddesine göre, Üst Kurul’un başkan da dahil bütün üyelerinin resmi veya özel nitelikte hiçbir görev alamayacağını, maddi menfaat sağlayamayacağını hatırlattı ve görevden çekilmesini istemişti.
TIKLAYIN - Sevilay Çelenk Yazdı / RTÜK'te Yeni Dönem ve İmkanlar
Faruk Bidirici hakkında
RTÜK üyesi, medya ombudsmanı, gazeteci.
Nisan 2010'dan beri sürdürdüğü Hürriyet gazetesi okur temsilciliği görevinden Mart 2019 itibariyle ayrıldı. Gazeteciliğe Cumhuriyet'te başladı. 12 Eylül 1980 döneminde sıkıyönetim muhabirliği yaptı. Kısa bir süre Sabah gazetesinde çalıştıktan sonra Hürriyet gazetesine geçti. Ankara büro şefliği, araştırmacı yazar, Ankara temsilci yardımcılığı görevlerinde bulundu.
TV 8'de Doğan Tılıç ile birlikte medya eleştiri programı Çuvaldız'ı yaptı. Yazdığı kitaplar arasında Gizli Kulaklar Ülkesi, Maskeli Leydi, Üniforma Slogan Biber, Kuzum Bülent, Silüetini Sevdiğimin Türkiyesi, Anıtkabir Racon Zambak, Hanedanın Son Prensi, Yemin Gecesi ve Serkis Bu Toprakları Sevmişti yer alıyor. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde gazetecilik dersleri verdi. (TP)