Ali Poyrazoğlu ve Can Remzi Ergen, Cenevre Birleşmiş Milletler Binası'nda açılışı yapılacak olan "Spoonface – Kaşıksurat" performansı için provalara devam ediyor.
Otizmli ve kanser bir çocuğun hayata veda etmeden önceki son sözlerinden yola çıkan oyunun dünya prömiyerinin 21 Eylül Uluslararası Barış Günü'nde Cenevre'de Birleşmiş Milletler'in kurulduğu binada yapılması planlanıyor.
"Farklılığın seni sen yapar" mesajıyla sahnelenen oyunun yazarı, "Billy Elliot" filminin de yazarı Lee Hall. Oyun üç ayrı dilde; İngilizce, Fransızca ve Türkçe oynanacak.
"Kaşıksurat' bütün olumsuzluklar ve anlamsızlıklara rağmen hayatın aslında ne kadar da yaşamaya değer olduğunu bir çocuğun gözünden anlatıyor. Poyrazoğlu ve Ergen oyunun provalarına tam 1 yıl önce başlamıştı.
Oyunda, hikayesi anlatılan otizmli çocuğu Can Remzi Ergen, ona hikayesini dünyayla paylaşmasında yardımcı olan yönetmeni de Ali Poyrazoğlu canlandırıyor.
"Ötekileştirme bazı mikroplardan bile daha hızlı yayılıyor"
Dünyada ötekileştirme konusunun şu an içinde bulunduğumuz salgından çok da farklı olmayan bir hastalığa dönüştüğünü belirten Poyrazoğlu "Hatta bazı mikroplardan bile daha hızlı yayılıyor" diyor ve ekliyor:
"Arthur Rimbaud'nun 'Öteki sensin' cümlesinden yola çıkarak ötekileştirme üzerine konuşuyoruz. Empati duygusunu 6. duyumuz haline getirmeden ne kendimizle olan barışın, ne de kitleler, ülkeler arası barışın sağlanamayacağını düşündüğümüz için bu oyunu sahnelemeye karar verdik. 'Farklılığın seni sen yapar' diyen 'Spoonface – Kaşıksurat' bireylerin kendi farklılıklarıyla yüzleşip özgüvenli bir biçimde yaşamla barışmalarını sağlamak için ciddi bir uyarıdır.
"Ayrılık değil, zenginlik"
Can Remzi Ergen ise oyunu "hayattaki 'anlamı' aslında senin yarattığını hatırlatıyor" şeklinde tanımlıyor.
"Farklılığın ayrılık değil, zenginlik getirdiğini üstüne basa basa söylüyor. Otizmlisin, farklılığın yüzünden okula gidememişsin, inandığın değerler yüzünden zulüm görmüşsün, ama her şeye rağmen hayat yaşamaya değer... 'Spoonface – Kaşıksurat' çok basit bir yaklaşımla, aslında her gün hayatlarımızın bir parçası olan ama pek de konuşmadığımız, 'var olmak', 'mutlu olmak' gibi konuları önümüze getiriyor, 'doğarken korkmadıysan ölürken niye korkasın ki' diyen de yine kendisi.
Bu oyunu Hakkari'de 4 kişilik bir ailenin evinde de, New York'ta bir parkta da oynayacağız. Veya Afrika'da bir tiyatro festivalinde. Otizm bir hastalık değil, bir farklılık. Belki de otizmli bireyler bizim normalin dışında olduğumuzu düşünüyorlardır."
Ali Poyrazoğlu hakkında
Tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı. Ali Poyrazoğlu Tiyatrosunu 1972'de kurdu. 1998'de Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı ünvanına layık görüldü. 400 bölümden fazla dizide ve 70'ten fazla filmde başrol oynadı. UNICEF İyi Niyet Elçisidir.
Can Remzi Ergen hakkında
Lisansını Bordeaux Akademisi'nde tamamladı. Master'ını Sorbonne Üniversitesi'nde performans sanatları ve tiyatro üzerine yaptı. 2014 yılından beri Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, UNICEF Türkiye Ülke Ofisi'nin İletişim Sorumlusu olarak çalışıyor. (AÖ)