Haberin Kürtçesi için tıklayın
Türk Silahla Kuvvetleri'nin (TSK) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile düzenlediği Afrin’e yönelik 20 Ocak 2018 günü başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nda 2 ay geride kaldı. TSK Afrin’in merkezini 18 Mart günü ele geçirdiğini duyurdu.
Afrin'in merkezinde Demirci Kawa Heykeli yıkılma görüntülerinin ardından kentteki sivillerin güvenliği konusunda endişeler arttı.
BBC, TSK'nın operasyona başlaması sonrası 23 Ocak'ta yayınladığı haberde Afrin'in köylerinden göçün Afrin Merkezi'ne yöneldiği ve nüfusun arttığı bilgisini yerel kaynaklara dayanarak haberleştirmişti.
TIKLAYIN - Afrin: Zeytin Dalı Öncesi ve Sonrası
ABD ve Türkiye'den "yağma" açıklamaları
Dün (19 Mart) ardı ardına “yağma” iddiaları ABD ile Türkiye’yi bir kez daha karşı karşıya getirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Afrin'den son 48 saattir gelen haberler nedeniyle derin endişe duyduklarını açıkladı. Nauert'in yaptığı yazılı açıklamada, "Yağma haberleri de bizi kaygılandırıyor" dedi.
Fotoğraf: AA
Yanıt Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi: “Bazı gruplar emirlere aykırı davranarak bu tür eylemlere girişmiş olabilir”.
Kalın, Afrin'e giren ÖSO unsurlarının evleri yağmaladığına dair iddiaları ciddiye aldıklarını, konuyla ilgili inceleme başlattıklarını da söyledi.
Anadolu Ajansı da bu iddialara dair ÖSO’nun açıklamasına yer verdi: “ÖSO bileşenlerinden ‘Üçüncü Kolordu'dan yapılan yazılı açıklamada, Afrin ilçe merkezinde yağmalama suçlarına karışan iki mensubunun ÖSO ile ilişkisinin kesildiği bildirildi”. ÖSO yağma iddialarının iki kişinin davranışlarından kaynaklandığını ima ediyordu.
“Yağma yapılıyor” haberleri
Yağma haberlerini dünyaya AFP Suriye muhabirleri duyurmuştu. AFP ÖSO savaşçılarının Afrinlilerin kapalı bıraktığı dükkan, lokanta ve evlere girdiklerini ve buralardan beraberlerinde yiyecek, elektronik eşya, battaniye ve benzeri şeylerle çıkarken görüldüklerini bildirmişti.
AFP’nin Suriye’deki muhabirlerinin fotoğrafları Afrin’in yıkılmış halini gözler önüne seriyordu. Türkiye’nin sivillere yönelik azami özen gösterdiği açıklamaları yaşam alanının yıkılmış görüntüleriyle tezat duruyordu. TSK’dan yapılan açıklamalarda ise bu durumun büyük oranda YPG’nin çekilirken tuzakladığı mayın ve patlayıcılara bağlı olduğuna dair ifadeler yer alıyordu.
Afrin’in operasyon sonrası görünümü sivil göçün yaşandığını da gösteriyordu.
ANF’nin haberinde bu durum bugün şöyle ifade ediliyor: “Suriye iç savaşının başladığı 2012 yılından beri Suriye'nin değişik kentlerindeki savaş koşullarından dolayı göç etmek zorunda kalan yüzbinlerce Suriyeliye kapılarını açan ve Suriye'deki mülteciler için güvenli liman olan Efrîn, Türk devletinin işgal saldırıları sonrası büyük göç verdi.”
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi
Ayrıca İngiltere merkezli ve Suriyeli muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, sahada kendisine haber geçen yerel kaynaklardan aldığı bilgilere atıfla ÖSO milislerinin "özel mülkleri, siyasi ve askeri tesisleri ve dükkanları yağmaladığını" iddia etmişti.
Şêrawa ve Şehba'ya göç ediliyor
Fotoğraf: ANF
ANF’ye göre Afrinliler Şêrawa ilçesi ve Şehba Kantonu'na göç etti.
Göçün ayrıntısını ise şöyle verdi ANF: “Şehba'nın Til Sosin, Til Qerah, Ziyaret, Ehrez, Til Rifat, Til Şeîr gibi farklı köylerine göç eden Efrînliler, boş avlulara ve evlere yerleşiyor. DAİŞ’e karşı yürütülen savaş sırasında çoğu çeteler tarafından mayınlanmış olan evlerde yaşam mücadelesi veren Efrînliler, evlerinden çıkarken sadece üzerlerindeki kıyafetleri alabildiklerini ve hiçbir şeylerinin kalmadığını ifade ediyor.”
TIKLAYIN - Farklı Kaynaklardan Afrin Operasyonunun Askeri ve Politik Kronolojisi
"Şehba göç yoğunluğunu kaldırmaz"
ANF haberine göre göçün büyüklüğü Şehba'nın kaldırabileceği ya da karşılayabileceği nüfusun çok üstünde.
Haberde Efrîn'in Şera ilçesine bağlı Metîna köyünden göç ederek Şehba'nın Til Qerah köyünde bir evin avlusunda dört aile birlikte yaşayan Hûriye Şêxo’nn anlatımlarına yer verilmiş: “Şimdi buradayız. 4 aile yaklaşık 20 nüfus burada yaşıyoruz. Su yok, yiyecek bir şey yok, ilaç yok, evi görüyorsunuz zaten”.
Reuters: Kızılay yardım dağıtıyor
Fotoğraf: AA
Reuters ise bugün servis ettiği haberde Afrin’deki günlük yaşamı anlatırken Türkiye’nin Türkiye Kızılayı ve AFAD’ın sivillere yardım dağıttığı bilgisini geçti. Haberde Afrin sokaklarında çatışmaların izleri durduğu ve enkazla dolu sokaklarda askeri araçların devriye gezdiği de belirtildi.
Reuters da yağma haberlerine yer verdi: “Bir yandan gibi kuruluşlar sivillere yardım dağıtırken, diğer yandan yağmalama haberlerinin ortasında kent sakinlerinin bölgeden kaçtığı bildiriliyor.”
Kızılhaç: Türkiye Kızılay’ının itibarı sıfıra yakın
Türkiye’nin ve Reuters’in yardım dağıtılıyor haberlerine ilişkin Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Peter Maurer’den de açıklama geldi. Maurer Türkiye Kızılayı'nın Afrin operasyonu sonrası Suriyeli Kürtler nezdinde itibarının sıfıra yakın olduğunu söyledi. Maurer, Kızılhaç adına Afrin'de insani yardım iletmek için TSK ve ÖSO kontrolündeki bölgelere daha fazla ve düzenli erişim istedi.
Der Spiegel: Askerler Afrin duvarlarına Türkiye yazıyor
Der Spiegel ise haberinde “Almanya dış politikasının başarısız” olduğu yorumunu yaptı. TSK’nın Afrin operasyonunu Almanya yapımı “Leopar” tanklarıyla yaptığını ve yüzbinlerce sivilin yerinden edilmesinde Almanya’nın da sorumlu olduğuna dair yapılan haberde ÖSO mensupları “İslamcı milis” olarak adlandırıldı.
Der Spiegel haberde yağma haberlerine yer verdi ayrıca “Türkiye askerleri evlerin duvarlarına ‘Türkiye’ harfleri püskürtüyor ve elleriyle aşırı sağcıların bozkurt işaretini yapıyor” dedi. (HK)