Sivil toplum çalışmaları yapan kişilerin, 32 haftadır hikâyelerini anlattıkları "Fark Yaratanlar" programının sezon finali, Cüneyt Özmedir'in sunduğu "BeşN birK Programı"nın canlı yayınında yapıldı.
Projeyi bianet'e anlatan Sabancı Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Zerrin Koyunsağan "Topluma yararlı olmak üzere yapılan işler, tanıtılmazsa orada kalıyor. Biz bu işleri görünür kılmak üzere projeyi başlattık. Hikâyeler görünür, bilinir oldukça 'çarpan' etkisi yaratı, bu çalışmalara katılım fazlalaştı" dedi.
Sabancı Vakfı'nın katkılarıyla hayata geçirilen "Fark Yaratanlar" programında yer alan 32 kişi ve hikâyeleri şöyle:
*Doç. Dr. Zeynep Şimşek, "Mevsimlik Tarım İşçilerine Gezici Sağlık Hizmeti" projesiyle, üç yılda 225 bin tarım işçisi kadın ve çocuğa, yerinde sağlık hizmeti ulaşmasını sağlandı.
*Nazmi Ilıcalı, Erzurum'da biraraya getirdiği 663 çiftçiyle, 'Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği'ni kurdu.
*Ercan Tutal, "Alternatif Kamp" projesiyle yüzlerce engelli gence spor, tiyatro, dans fotoğrafçılık, yaşam koçluğu ve müzik dersleri veriyor.
*Prof. Dr. Mustafa Sarı, 17 yıldır Van Gölü'nde kaçak balıkçılığı önleme üzerine çalışıyor.
*Yrd. Doç. Dr. Itır Erhart'ın kurucuları arasında bulunduğu "Adım Adım Oluşumu" projesi ile okutulmayan kızların eğitim masraflarını karşılandı.
*Doç. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, koruyucu ağız diş sağlığı çalışmasıyla 27 ilde yaklaşık 100 bin ilköğretim çağı çocuğuna ulaştı.
*Tara Hopkins, "Çöp(m)adam"la hem çevreyi koruyor, hem de kadınlara istihdam sağlıyor. Projesinde, Ayvalık ve Diyarbakır'da 60'a yakın kadın çalışıyor.
*Gültekin Yazgan'ın kurduğu "Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı"nda üç bine yakın kişiye kitaplık hizmeti veriliyor.
*Naşide Buluttekin, Diyarbakır'da açtığı 20 Okul Öncesi Eğitim Merkezi'nde, anneleri eğitim sürecine kattı.
*Sadece konuşabilen ve tek bir parmağını az da olsa hareket ettirebilen Alper Kaya, bilgisayarıyla ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) hastalığı hakkındaki tüm gelişmeleri hastalara aktarıyor.
*Melek Erman Köni, İstanbul'a göçle gelen ailelere, kendilerini geliştirme ve toplumda üretici olabilme imkânı veriyor. (SP)