HDP’nin Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, bugün İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında, "Kur Korumalı Mevduat Sistemi’ne” son verilmesi için kanun teklifi verdiklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “faiz sebep enflasyon sonuç” tezindeki ısrarının TL’de büyük değer kayıplarına yol açtığını anlatan Paylan sistemi “yoksullardan toplanan vergilerin zenginlere aktarılması” olarak tanımladı.
“Faizi talimatla düşüren iktidar, enflasyonun; TÜİK’e göre yüzde 54’ün, halka göre yüzde 100’ün üzerine yükselmesine neden oldu” dedi. İktidarın sistemle faizleri patlattığını belirten Paylan şöyle konuştu:
"Bütçede kara bir delik"
Kur Korumalı Mevduat sisteminde; mevduat getirileri, dolar getirisinin altında kaldığında aradaki fark bütçeden ödeniyor. Uygulamanın başlatıldığı ilk günlerde 11,60 TL olan dolar kuru bugün 14,80 TL’yi aştı.
Yıllık yüzde 19 faizi beğenmeyen Erdoğan, KKM ile yıllık yüzde 110 faiz ödüyor. Bu dönemde ‘dolar garantili faiz sistemine’ para yatıranlar, üç ayda net yüzde 27,5 faiz elde etti. Ödenen faizin yıllık karşılığı yüzde 110, yıllık bileşik faizi ise yüzde 164.
İktidar; döviz hesaplarından TL hesaplarına dönüşlerin yüksek olacağı, döviz talebinin düşeceği, kurların yükselmeyeceği, yükselse dahi müdahaleyle durdurulacağı ve böylece Kur Korumalı Mevduat Sistemi’nin Hazine’ye yük getirmeyeceği hesabını yaptı.
Fakat aradan geçen süre içerisinde, döviz rezervlerini tüketme pahasına yapılan bütün müdahalelere rağmen, dolar kurundaki artış durdurulamadı. Hatta dolarla birlikte, enflasyon ve faiz de patladı.
Kur Korumalı Mevduat Sistemiyle Hazine ve Merkez Bankası’ndan ödenecek tutar daha şimdiden 75 Milyar TL’yi buldu. Kur Korumalı Mevduatı “muhteşem bir sistem” olarak tanıtan Hazine ve Maliye Bakanı, ne yazık ki işi bilmemekle kalmıyor, hesap da bilmiyor.
Tüm itirazlarımıza rağmen, devreye sokulan sistem bütçede kara bir delik açtı. Bu sisteme, bugüne kadar 600 milyar TL girdi. Hazine ve Maliye Bakanı ise bu sistemin Hazineye maliyetinin yalnızca 15 milyar TL olacağını ifade etti.
İddiayla söylüyoruz: Kur Korumalı Mevduat Sisteminin şu ana kadar kamuya yani Merkez Bankası ve Hazine’ye maliyeti, bugün itibariyle 75 milyar TL’yi aşmıştır. Doların her yüzde 10’luk artışında ise kamuya ekstra 60 milyar TL ek yük bindirecek olan bu sistem sürdürülebilir değildir!
Bütçe gelirleri, yoksullardan toplanan vergilerden oluşuyor. İşçinin, çiftçinin, emeklinin, EYT’linin taleplerine ‘kaynak yok’ diyen iktidar, Kur Korumalı Mevduat ile halkın ödediği vergileri zenginlere aktarıyor. Oysa bir sosyal devletin görevi, zenginden alıp yoksula vermektir. Yoksullardan toplanan vergilerin “Kur Korumalı Mevduat Sistemiyle” zenginlere aktarılması kabul edilemez!
Yoksuldan alıp zengine aktaran “Kur Korumalı Mevduat Sistemine” son vermeliyiz. Meclis, ekonomik sistemi tamamen çökertebilecek olan Kur Korumalı Mevduat Sistemine derhal son verilmesi adına sorumluluk almalıdır.”
(HA)