AKP Şanlıurfa Milletvekili eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın milletvekilliğinden ve partisinden istifa etmesiyle birlikte Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda (RTÜK) dengeler yine değişti.
AKP'den RTÜK üyesi olarak seçilen Taha Yücel'in geçtiğimiz aylarda istifa etmesi Üst Kurul’da kontenjan boşluğu yarattı. Ayrıca üyelik hakkı AKP’den İYİ Parti’ye geçti.
Ancak bu sırada RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin TBMM’ye bildirim yazısı göndermedi. Mehmet Ali Çelebi’nin AKP’ye geçmesiyle dengeler tekrar değişti ve üyelik hakkı İYİ Parti’den AKP’ye geçti.
Ancak Ahmet Eşref Fakıbaba’nın bugün AKP’den ve milletvekilliğinden istifa etmesiyle avantaj yine İYİ Parti’ye geçti.
RTÜK üyeleri TBMM Genel Kurulu tarafından siyasi partilerin adayları arasından seçilir. Toplamda dokuz üyeden oluşur. Üst Kurul üyelerinin görev süresi altı yıldır. Üyelerin üçte biri iki yılda bir yenilenir. Üst Kurul üyeleri, kendi aralarından bir başkan ve bir başkan vekili seçer. Başkanlık süresi ise iki yıldır. |
TIKLAYIN - AKP'li Fakıbaba milletvekilliğinden ve partiden istifa etti
Milletvekili dağılımı
Fakıbaba’nın AKP’den istifasıyla TBMM’nin yeni sandalye dağılımı şöyle oldu:
- AKP 286
- CHP 134
- HDP 56
- MHP 48
- İYİ Parti 37
- TİP 4
- DP 2
- Memleket Partisi 2
- BBP 1
- DEVA 1
- DBP 1
- Saadet Partisi 1
- Yenilik Partisi 1
- Zafer Partisi 1
- Bağımsız 5
Ahmet Eşref Fakıbaba hakkında
Aralık 1951'de Şanlıurfa Birecik'te doğdu. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Taksim İlk Yardım Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde ihtisas yaptı. Iğdır ve Birecik devlet hastanelerinde ve Şanlıurfa SSK Hastanesi'nde Başhekimlik yaptı.
11 yıllık başhekimlik hizmetinin ardından 28 Mart 2004 yerel seçimlerde AKP’den Şanlıurfa Belediye başkanı seçildi. Siyasette de Şanlıurfa Belediye Başkanlığı ile tanındı.
Ancak 29 Mart 2009 seçimlerinde AKP, Fakıbaba’yı aday göstermedi. Bunun üzerine istifa edip bağımsız olarak seçime girdi. Oyların yüzde 44’ünü alarak yeniden Şanlıurfa Belediye başkanı seçildi.
Bu süreçte Saadet Partisi'ne katıldı. Numan Kurtulmuş'un partiden ayrılışıyla buradan da istifa etti. 22 Ocak 2013'te belediye başkanıyken AKP'ye katıldı.
7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde AKP’den Şanlıurfa Milletvekili seçildi. Ayrıca 2017-2018’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak kabinede yer aldı.
Şenyaşar ailesine yönelik 2018'deki saldırıdan sonra 'terör olayı' dedi. Ardından da bunun için kendini affedemediğini ve utandığını söyledi.
Bunun için de tehdit ve baskılara maruz kaldığını açıkladı. "Haksızlığa karşı durmaktan ve adaleti savunmaktan asla geri durmayacağım" dedi.
(HA)