Koramaz bugün (27 Aralık) yaptığı açıklamada, "2007 bütçesi ekonominin ve kaynakların ülke çıkarları ve toplumsal gereksinimlere göre konumlandırıldığı bir bütçe değildir" dedi ve ekledi: "Emekten, sanayileşmeden yana bir bütçe mümkün."
Bütçelerin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1998'de yapılan 10 yıllık "Yakın Takip Anlaşması"na göre hazırlandığına dikkat çeken Koramaz, üç yıllık bütçe uygulamasına geçilmesiyle bu sürenin 10 yılı da aştığını ve 2009 yılı ile 9. Planı da ipotek altına aldığını ifade etti.
"9 Milyar YTL ek faiz yükü halka fatura edilecek"
2007 merkezi yönetim bütçe giderlerinin 204,9 milyar YTL, bütçe gelirlerinin 188,2 milyar YTL, bütçe açığınınsa 16.830 milyar YTL olarak öngörüldüğünü aktaran Koramaz, merkezi yönetim borç stokunun 348,5 milyar YTL'ye ulaşarak bütçe büyüklüklerini aşmış olmasının Türkiye'nin içine düşürüldüğü durumu gösterdiğini söyledi.
Faiz giderlerini 44 Milyar YTL'den, 2007 yılında 53 Milyar YTL'ye çıkartan iktidarın, bütçeye 9 Milyar YTL ek faiz yükü getirdiğini belirten Koramaz, bunun halka fatura edileceğini savundu.
"Yatırımlara ayrılan pay yüzde 6'lara geriledi"
Koramaz, faiz harcamalarının, yatırım harcamalarının 7 katına ulaştığını, yatırımlara ayrılan payın yüzde 6'lara gerilediğini belirterek şöyle devam etti:
"2006 bütçesinde yatırmalara ayrılan payın yalnızca yarısının kullanılmış olması tablonun gerçekte ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. Türkiye Cumhuriyet tarihinin yatırımlara en az pay ayrılan dönemini yaşıyor."
"IMF, DB ve DTÖ programları reddedilmeli"
Emekten, sanayileşmeden yana bir bütçe için IMF, Dünya Bankası (DB), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) gibi uluslararası finans kuruluşlarının dayattıkları "yapısal uyum ve istikrar programları" reddedilmesi gerektiğinin altını çizen Koramaz'ın önerileri özetle şöyle:
* Kamuyu küçülten özelleştirmeler durdurulmalı; devletin ekonomideki yönlendiriciliği artırılmalı; planlama, kalkınma, sanayileşme ve istihdam yönelimi benimsenmeli.
* Türkiye'nin zengin kaynaklarını ülke, kamu ve toplum lehine değerlendirecek orta ve uzun vadeli ulusal stratejiler benimsenmeli, bütçeler de bu çerçevede yatırım, sosyal devlet gereklilikleri ve toplumsal gereksinimler esas alınarak düzenlenmeli.
* Yüksek gelir gruplarının lehine vergi afları son bulmalı; finansal işlemler ve faiz gelirleri üzerindeki vergiler artırılmalı; çalışanlar ve KOBİ'lerin vergi yükleri azaltılmalı; halkı bunaltan dolaylı vergiler düşürülmeli. (KÖ)