Cumartesi anneleri/insanları 10-17 Aralık Dünya İnsan Hakları Haftası nedeniyle, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için Galatasaray Meydanı'nda oturdu.
350 haftadır aynı yerde oturan kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, meydanın önündeki, Cumhuriyetin 50. yılında inşa edilen anıta, kayıplardan sorumlularının fotoğraflarını astı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) adına basın açıklamasını okuyan Maside Ocak, anıta astıkları Tansu Çiller, Mehmet Ağar, Kenan Evren fotoğraflarıyla, Türkiye'nin karanlık yüzüne dikkat çekmek istediklerini söyledi.
"Şu gördüğünüz yüzler, gözaltında kaybedilen, katledilen, idam edilen, işkence gören insanlarımızın emir vericileri, katilleridir; ölüm kuyularının, toplu mezarların baş aktörleridir. Tarihi ve resmi ideolojisi yalanlara dayalı olan Türkiye Cumhuriyeti devleti, bir aydınlamadan bahsetme cesaretinde bulunabiliyor. "
Ocak, 350 haftadır, insan hakları savucularının, anıtın önünde Türkiye'nin en uzun sivil itaatsizlik eylemini yaptığını hatırlatarak, birçok kişinin faillerle ilgili itirafta bulunduğunu buna rağmen bu kişilerin aklanmaya çalışıldığını belirtti.
"Çok sayıda devlet görevlisi Mehmet Ağar ve dönemin başbakanı Tansu Çiller'e, Doğan Güreş'e işaret ederek 1990'lara ilişkin itiraflarda bulundu. Gözaltında kaybedilen insanlarımızın faillerinin isimlerini verdi.
"İki gün önce Ankara 11. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi fili meçhul cinayetlerde ve gözaltında kayıp dosyalarında adı geçen 7 Özel Harekat polisini tahliye etti, yargı bir kez daha karanlık yüzünü gösterdi. Hak arama mücadelesi veren kayıp yakınları, insan hakları savunucuları tutuklanıp cezaevine konulurken kayıplarımızın sorumluları, failleri aklanıyor."
Ocak, bugüne kadar sürdürdükleri mücadeleyi, kayıpların sorumlularının yargılanmasına kadar devam ettirteceklerini söyledi.
Kayıp yakınları, her cumartesi olduğu gibi saat 12:00'de Galatasaray Meydanı'nda 351. kez buluşmak için sözleşti.
* Bu haberi Etkin Haber Ajansı'ndan (ETHA) derledik.