Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, birçok faili meçhul cinayetle ilgili tutuklu yargılanan Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'un de aralarında bulunduğu yedi sağın yargılandığı davada müdahil avukatlarının ilettiği reddi hakim talebini kabul etti.
1993-1996 yıllarında Şırnak ve çevresinde işlenen 22 faili meçhul cinayetle ilgili yargılamada mahkeme başkanı, sanık avukatlarından Nail Karaarslan'ın kendisine "sen" şeklinde hitap etmesine tepki gösteren avukat Sezgin Tanrıkulu ve itirazlarının tutanağa geçirilmediğini söyleyen avukat Bahattin Özdemir'i duruşma salonundan çıkardı.
Mahkeme başkanı ve katibi reddettiler
Radikal gazetesinin İnternet sitesindeki habere göre Karaaslan'a tepki gösteren Tanrıkulu, duruşmadan çıkarılmadan önce mahkeme başkanına da, "Duruşmanın başından beri sanıklara hoşgörü gösteriyorsunuz. Bu hoşgörü bize ve müştekilere gösterilmiyor. Hepsini zapta geçerek işlem yapın" dedi.
Gerginlik çıkması üzerine duruşmaya ara veren mahkeme, Tanrıkulu ve Özdemir ile ilgili karara itirazı reddedince "davayı sağlıklı ve tarafsız şekilde yürütemeyeceğine kanaat getirdikleri" gerekçesiyle müdahil avukatlarının reddi hakim talebiyle karşılaştı. Müdahil avukatlarının tarafsızlığından şüphe ettikleri arasında "yazarken duruşma heyetini bekleyen" duruşma katibi de vardı.
Dosya üst mahkemeye gitti
Bunun üzerine mahkeme heyeti, reddi hakim istemini kabul ederek, bu konuda karar vermesi için dosyayı Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.
Albay Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ, oğlu Tamer Atağ, itirafçılar Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Fırat Altın (Abdulhakim Güven) 1993-1996 yıllarında işlenen 22 faili meçhul cinayetle ilgili yargılanıyorlar.
"Kukel Atak indi, babamı Kalaşnikofla taradı"
1994'te öldürülen Ramazan Uykur'un oğlu İsmet Uykur, duruşmada şunları söyledi:
"Beyaz bir toros geldi. Toros marka araçtan inen sanık Tamer Atak, babama araca binmesini söyledi. Babam araca binmeyip yoluna devam edince, 50 metre ileride kaldırımda araçla önünü kestiler. Tamer arabadan indi ve elinde tabanca vardı. Aralarında boğuşma yaşanırken araçtan Kukel Atak indi. Babamı Kalaşnikofla taradı ve oradan ayrıldılar. Ben korkup şok geçirdiğim için olay yerine gidemedim. Çevredekiler kimi korkudan kaçtı, kimi kepenklerini kapatarak olay yerinden uzaklaştı. Araçta yüzünü göremediğim iki kişi daha vardı. Şikayetçiyim babamın neden öldürüldüğünü öğrenmek istiyorum. Cizre'de o dönemde korku hakimdi. Kimin kimi öldürdüğü belli değildi ve insanlar kendi canlarının derdine düşmüştü. Kimse gidip şikayet edemiyordu. Şikayet etseler bile başlarına birşey gelmesinden korkuyorlardı. Sanıkların korucu olduklarını biliyordum. Jandarmayla birlikte çalıştıklarını bildiğimiz için korkuyorduk."
Temizöz Hasan Ergül'ü tanımıyormuş...
Ayrıca, Temizöz, savcılığa verdiği ifadede, 14 yıl önce öldürülen ve cesedi Elazığ Kimsesizler Mezarlığı'nda bulunan Hasan Ergül'ü tanımadığını ileri sürdü. (EÖ)