Adana'da evleri icra yoluyla ellerinden alınarak soağa bırakılan yaşlı ve yoksul çift/klas Haber
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Fiyatların yanı sıra kiraları da şiddetle etkileyen ekonomik ve mali kriz kiracılar ve ev sahipleri arasında ulaşmaz çelişkileri körüklüyor. Ev sahipleri Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 19.60'lık kira artış oranını kabul etmeyi akıllarından bile geçirmiyor. Bazı bölgelerde yüzde 200 kira artışı dayatılırken, kiracılara yönelik icra davaları kabardıkça kabarıyor.
Genel ortalama kira artışı yüzde 63
Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre, Türkiye genelinde kira bedelleri bir yılda ortalama yüzde 63 arttı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde artış yüzde 200'leri buldu. Ulusal Yargı Ağı (UYAP) verilerine göre bu yılın ilk haftasında icra ve iflas dairelerine toplam 203 bin yeni dosya geldi.
Bu dosyalardan birinde davalı, İstanbul Moda'da 10 yıllık kiracı. Halen 3 bin 750 liraya oturduğu evine davacı ev sahibi 13 bin TL istiyor. 8 bin TL vermeyi teklif eden kiracısına "evden çık" diyor. İstanbul Kurtuluş'ta oturan bir öğretmenden ev sahibi bugün ödediği 3 bin 300 yerine 5 bin TL, Üsküdar'daki ev sahibi evinde 2 bin 850 TL'ye oturan öğrenciden 8 bin 500 TL istiyor.
Hukukçular, mülk sahiplerinin en çok geçmiş kira zamları için icra yoluna gittiklerini hatırlatıyor ve pandemi sırasında ötelenen kira artışlarının ödenmeyeceğine ilişkin yazılı sözleşme olmamasının ev sahiplerinin lehine sonuçlar doğuracağı konsunda kiracıları uyarıyorlar.
Konut ve barınma hakkıTürkiye'nin de taraf olduğu 1976 BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesinin 11. Maddesi Sözleşme'ye Taraf Devletler'i "herkesin, yeterli beslenme, giyim ve konut da dahil olmak üzere, kendisi ve ailesi için yeterli bir yaşam düzeyine sahip olma ve yaşam koşullarını sürekli geliştirme hakkına sahip olduğunu kabul etmek" ve "bu hususta hür rızaya dayalı uluslararası işbirliğinin temel önemini kabul ederek, bu hakkın gerçekleşmesini güvence altına almak için uygun tedbirler almak"la yükümlü kılıyor. BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi sözleşme genel yorumunda "bedelin ödenebilirliği" başlığı altında devletlerin şu yükümlülüklerinin altını çiziyor.
|
(AEK)