Haberin Kürtçesi için tıklayın
Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg veri analizi şirketi Cambridge Analytica'nın eski çalışanı Christopher Wylie'ın itiraflarıyla ortaya çıkan veri skandalıyla ilgili ifade vermeye devam ediyor.
ABD senatosunda verdiği ifadenin ardından Avrupa Parlamentosu'nda (AP) da "yaşananlardan dolayı" özür dileyen Mark Zuckerberg, benzer olayların önüne geçmek için önlem alacaklarını dile getirdi.
Zuckerberg, 2016 yılında ABD Başkanlık seçimleri ve İngiltere'nin Brexit referandumunda "yalan haberlerin" yayılmasına engel olamayan Facebook politikaları için de özür diledi.
TIKLAYIN - Facebook Veri Skandalında Neler Yaşandı?
Facebook'un kurucusu, sosyal medya ağının "zarar vermek için bir platform" olarak kullanılmasının önüne geçemediklerini belirterek, "Sorumluluklarımızın tam resmini göremedik, bu bir hataydı ve yaşandığı için üzgünüm" şeklinde konuştu.
Benzeri olayların önüne geçmek ve Facebook'u daha güvenilir hale getirmek için gerekli değişimleri yapma konusundaki kararlılığını ifade eden Zuckerberg, bunun zaman alacağını da sözlerine ekledi.
"Rusya'nın müdahelesini engelleyemedik"
Facebook CEO'su parlamentoda verdiği ifadede ABD'de 2016'da yapılan ve Trump'ın başkanlığıyla sonuçlanan seçimlerinde Rusya'nın Facebook'a müdahalesini tespit etmekte oldukça yavaş hareket ettiklerini söyledi.
CEO, Rusya tarafından reddedilen iddialarla ilgili, "Geleceğe yönelik bundan çok daha iyisini yapacağımıza dair inancım var. Zira 2016 seçimlerinden bu yana Fransa'daki başkanlık seçimleri, Almanya'daki genel seçimler ve ABD'nin Alabama eyaletindeki özel seçimler de dahil olmak üzere geçen yıl çok daha iyi işler çıkarttık" ifadelerini kullandı.
AP Başkanı: Takip ediyor olacağız
AP Başkanı Antonio Tajani ise Facebook CEO'sunun ifade vermesinin AP'ye ve burada temsil edilen Avrupa vatandaşlarına saygısını göstermesi bakımından önemli bir adım olduğunu söyledi.
Tajani, "Sayın Zuckerberg'in özür dilemesi elbette yeterli değil, daha fazla ilerleme kaydedilmesini bekliyoruz; verilen sözlerin tutulduğundan emin olmak için de süreci takip ediyor olacağız" ifadelerini kullandı.
Zuckerberg, Nisan ayında da ABD Kongresi'nde iki gün boyunca skandala ilişkin soruları yanıtlamıştı.
Cambridge Analytica şirketi kapanıyor
Öte yandan Facebook'un kişisel verilerini paylaştığı 87 milyon kullanıcının arasında yaklaşık 2.7 milyon Avrupalı Facebook kullanıcısının bulunduğu edilen İngiliz veri şirketi Cambridge Analytica şirketi kapatılıyor.
Cambridge Analytica veri skandalının ardından yaptığı ilk açıklamalarda iddiaları reddetti.
İngiltere merkezli Channel 4 televizyon kanalı şirketin CEO'su Alextandre Nix'i Sri Lanka'da gizli kameraya çekti.
2016 Kasım ayında başkan adayı Hillary Clinton'ı seçim yarışında geriye düşüren etkenlerden biri olan e-postalarının sızdırılması olayında Julian Assange ile iletişime geçtiği de bildirilen Nix, gizli kamera görüntülerinde bir politikacının nasıl itibarsızlaştırılabileceğini anlatıyor.
Sri Lankalı kılığına giren muhabirlerin çektiği görüntülerde Nix, "Donald Trump'la hiç buluştunuz mu?" sorusuna "Defalarca kez" diye cevap veriyor. "Bütün verileri, analizlerin ve hedef kitlenin araştırmasını yaptık" diyen Nix, "Bütün dijital kampanyayı, televizyon kampanyasını ve stratejiyi biz kurduk" diyor.
(PT)