Birlik komutanının emrine rağmen birlik içinde çekilen üniformalı asker fotoğrafını Facebook’ta paylaşan ve asker olduğunu belirten sanığa “emre itaatsizlikte ısrar” suçlaması geldi.
Üniformalı fotoğraf yayınlayan askere artık üç aydan iki yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre Askeri Yargıtay Başsavcılığı, Askeri Yargıtay 1’inci Dairesi’nin bu eylemin “emre itaatsizlikte ısrar oluşturmayacağı” yönündeki kararına itiraz etti.
Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, bu itirazı kabul ederek kararı kaldırdı. Kurul, sanık hakkındaki temyiz incelemesinin devam edilmek üzere dosyanın Daire’ye iadesine oybirliği ile karar verdi.
Yargıtay 1. Daire: Suç değil
Askeri Yargıtay 1. Dairesi, sanığın eyleminin, “emre itaatsizlikte ısrar” suçu oluşmayacağına kararında şu ifadeler yer aldı:
“Askeri üniforma ile kışla içerisinde veya dışarısında çekilen fotoğrafların internette paylaşımının ve internette yer alan arkadaş edinme, eski arkadaşlarını bulma, mesajlaşma, sohbet etme amaçlı çeşitli sitelerde askeri personel olunduğunun belirtilmesinin tamamen yasaklanması gibi emirlerin günümüz dünyasında uygulanabilir nitelikte olmadıkları, emirlerin bu haliyle açık, kısa, kesin, uygulanabilir ve anlaşılır nitelikte olmadıkları, personelin internet ortamında suç işlemelerini veya güvenlik ihlaline yol açmalarının önlenilmesi için tavsiye niteliğinde oldukları, söz konusu emirlerin hizmete ilişkin emir niteliği taşımadıkları, bu emirlere aykırı davranılmasının emre itaaatsizlikte ısrar suçunu oluşturmayacağının kabulü gerekir.”
Karara itiraz kabul edildi
Askeri Yargıtay Başsavcılığı ise sanığın kendisine daha önce tebliğ edilen ve bu nedenle vakıf olduğu “hizmete ilişkin bu emri ihlal etmek suretiyle emre itaatsizlikte ısrar suçunu” işlediğini savunarak karara Askeri Yargıtay Daireler Kurulu’nda itiraz etti.
Böylece, verilen emirlere rağmen Facebook’ta üniformalı fotoğraf paylaşan sanığın eylemin emre itaatsizlikte ısrar suçu olup olmadığı tartışması Kurul’a taşındı.
Kurul verilen emrin “hizmete ilişkin” açık, kesin makul ve uygulanabilir nitelikte bir emir olduğu sonucuna vardı. Başsavcılığın itirazını kabul eden Kurul, Daire kararını kaldırdı.
Sanık hakkındaki temyiz incelemesinin devam edilmek üzere dosyanın Daire’ye iadesine oybirliği ile karar veren Kurul’un kararında şöyle dendi:
“Facebook’ta askeri fotoğrafların paylaşılmayacağına dair Birlik Komutanlığı’nca tebliğ edilen emrin birlik disiplini ve güvenliğinin sağlanması için istihbarata karşı koyma amaçlı getirilmiş hizmete ilişkin bir emir olduğunda kuşku bulunmadığı ve bu emre aykırı davranışın Askeri Ceza Kanunu 87/1 maddesinde düzenlenen emre itaatsizlikte ısrar suçunu oluşturduğu sonucuna varılmıştır.”
Söz konusu madde üç aydan iki seneye dek hapis cezasını öngörüyor:
“Hizmete ilişkin emri hiç yapmayan asker kişiler bir aydan bir seneye kadar, emrin yerine getirilmesini söz veya fiili ile açıkça reddeden veya emir tekrar edildiği halde emri yerine getirmeyenler, üç aydan iki seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.” (BK)