Yunanistan'ın Alexandroupolis (Dedeağaç) kentinde dijital pazarlama danışmanı Eric Schwartzman'ın katılımıyla sosyal medya semineri düzenlendi.
"Sosyal Medya Acemi Birliği" (Social Media Boot Camp) adı verilen ve Makedonya ve Trakya Gazeteciler Birliği Vakfı (Cultural Foundation Journalists Union of Macedonia and Thrace Daily Newspapers) tarafından organize edilen eğitim seminerine Yunanistan, Türkiye, Makedonya ve Bulgaristan'dan 40 gazeteci katıldı.
İki oturum halinde gerçekleştirilen seminerde her geçen gün kullanım alanı genişleyen sosyal medyanın pazardaki etkisi, sosyal medyanın geleneksel medya üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri, blogların gazeteciliğe etkisi ile twitter, facebook, google+ ve linkedin gibi sosyal medya ağlarındaki kullanım alışkanlıkları üzerine tartışıldı.
Ayrıca seminerde, gazetecilerin kaynakları pratik ve doğru kullanımına yönelik olarak kısaca "pratik google kullanım" eğitimi de verildi.
"Sosyal medya devrimi"
Eric Schwartzman tarafından düzenlenen eğitim seminerinde öncelikli olarak, facebook, twitter, youtube, linkedin gibi sosyal ağların hayatımızda nasıl bir noktaya geldiğini anlatan Social Media Revolution 2011'in gösterimi yapıldı.
Gösterimde kısaca şu bilgilere yer verildi:
* Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) haftalık facebook kullanımı google kullanımının üstüne çıktı,
* İngiltere'de internet kullanımının yarısını facebook oluşturuyor,
* Bu alışkanlıklar internet dışındaki hayatımızı da etkiliyor. Evlenen çiftlerin beşte biri internette tanışırken, boşanmaların da beşte biri facebook yüzünden oluyor. İnternette gay çiftlerin tanışma oranı ise beşte üç,
* Facebook ülke olsaydı dünyanın en büyük üçüncü ülkesi olurdu. Linkedin'e her saniye bir kullanıcı katılıyor. Lady Gaga, Justin Bieber ve Britney Spiers'ın twitter'daki takipçi sayısı İsveç, Yunanistan, Şili, Kuzey Kore, İsrail ve Avustralya'nın nüfusundan fazla.
* İnternette oyun siteleri yıllık 6,5 milyar dolar reklam alırken bu rakam sinema sektöründe sadece 2,5 milyar dolar. Durum böyle olunca da dünya çapındaki tüm pazarlamacıların yüzde 93'ü sosyal medya ağlarını kullanıyor.
Sosyal medyanın geleneksel medyaya etkisi
Dünya çapında gazetecilerin en fazla twitter kullandığına dikkat çeken Schwartzman, bunda twitter'daki bilgi akışının ajanslara oranla daha hızlı olmasının etkili olduğu görüşünde.
Twitter'da geçen bilgi ve haberlerin her zaman doğruyu yansıtmadığını vurgulayan Schwartzman, ancak buna rağmen habercilerin "ateş olmayan yerden duman çıkmaz" mantığı ile habere dair ipuçlarını bu yolla topladığını söyledi.
Mısır'da yaşanan olayları hatırlatan Schwartzman, bir üniversite öğrencisinin eylemler sırasında gözaltına alındıktan sonra cep telefonundan aceleyle twitter'a yazdığı "tutuklandım" mesajının olaylara etkisine dikkat çekti. Sadece 100 takipçisi olan öğrencinin bu mesajının "retweet" edilerek onbinlerce kişiye ulaşması sayesinde kamuoyu oluştuğunu söyleyen Schwartzman, ardından öğrencinin serbest bırakıldığını ifade etti ve ekledi: "Sadece geleneksel medyaya bağlı olsak, o öğrencinin tutuklandığı belki de hiç gündeme gelmeyecekti."
"Şirketlere hem avantaj hem dezavantaj"
Şirketlerin ve işverenlerin sosyal medya yoluyla işe alımları gerçekleştirdiğini ve personellerini "gizli hesaplar" açarak takip ettiğini söyleyen Schwartzman, bu noktada işveren açısından "yarar" gibi gözüken bu imkanın aynı oranda "dezavantaj" olduğunu da işaret etti. Herhangi bir şirkette çalışan ve işinden dolayı sıkıntı yaşayan insanların sosyal ağlar üzerinden patron ve şirket hakkında yazdığı yazıların internetten tam manasıyla silinmesinin mümkün olmadığını söyleyen Schwartzman, gerek reklam pazarı olarak gerek işe girecek yeni insanlar açısından bahsi geçen şirketlerin değer kaybına uğradığını dile getirdi ve bu nedenle çalışanlar kadar işverenlerin de diken üstünde olduğuna dikkat çekti.
Gazeteciler için internetin koordineli kullanımı
Pek çok kişinin merak ettiği şeyleri google'da arattığını ve bu yolla bilgiye ulaşımın çok kolaylaştığını anlatan Schwartzman, ancak özellikle gazeteciler için google'ın sadece bir arama motoru olmaması gerektiğini, ayrıca ilgilenilen özel konulara dair bilgiye farklı ulaşım yollarının da öğrenilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Google news, google reader, RSS (Rich Site Summary) yoluyla ilgilenilen konular hakkında özel dosyalar oluşturulabileceğini ve bu sayede gazetecilerin ilgilendikleri konulara dair her türlü bilginin bu dosyalarda otomatik olarak depolanabileceğini anlatan Schwartzman, google ile bloglar, twitter, facebook ve youtube arasında bilgi aktarım yöntemlerini de uygulamalı olarak katılımcılara öğretti. (EKN)