Bağımsız filmleri sinefillerle buluşturan, yanı sıra çeşitli etkinliklerle dünya meselelerine dair tartışmalara da program içinde zemin sağlayan !f İstanbul'un bu yılki "yeni" bölümü "Erkeklik Halleri".
Bu bölümdeki yedi film, erkekler "ne"den imal edilir? Kırılabilirler mi? Şehirlileşme ile birlikte hayatımıza giren "Issız Adam" tiplemesi kimdir? Geleneksel erkek iktidarı modernleşme ile birlikte ne gibi şekillere bürünür? gibi çok sayıda soruya cevap arayan şık bir seçki sunuyor.
Bir istatistikle başladı her şey...
Festival ekibi "Erkeklik Halleri"ne ilham veren üç şeyin öğrendikleri üzücü bir istatistik olduğunu söylüyor:
"Dünyada toplumsal cinsiyet eşitliği açısından en ilerici kanunlara sahip İsveç'te son on yıl içerisinde kadınlara yönelik işlenen cinsiyetçi suçlar yüzde 58 oranında artmış."
"Oysa" diyor !f'ciler "Türkiye'de her iki kadından birinin aile içinde şiddet görmesi 'toplumun gelenekselliği" ile açıklanır. Sanki modernleşme ve kentleşme ile birlikte kadın ve erkek cinsleri arasındaki eşitsizlik sorunu da mucizevî bir biçimde kendiliğinden çözülecekmiş gibi geçiştirilir. Oysa görünen o ki kadınlar, toplumsal bilinçdışının köklü, derin ve karanlık bir yerlerine tekabül ediyor ve oraları aydınlatmak için daha çok ışık tutmak lazım. Tersten bakalım dedik... Erkek denilenin, tıpkı kadın gibi, tarihsel- toplumsal-kültürel süreç içerisinde şekillenen bir roller toplamı olduğunun farkında olan filmler bize ne anlatıyor, anlamaya çalışalım."
Bir mahkum ve "erkekliği"
"Gözümüz erkeklik hallerinde; 'ne'den yapılır erkekler?" diyen festival ekibinin bu bölüm için seçtiği filmlerden biri Nicolas Winding Refn'in 34 yıldır hapiste olan ve bu sürenin çoğunu tecritte geçiren bir mahkûmun, yani Peterson'ın hayatından yola çıkarak çektiği filmi "Bronson".
Film, Peterson'ın biyografisi olmaktan çok öte, otorite, nedensiz şiddet ve şöhret kültürü üzerine sert bir yorum...
Pippa'nın yolculuğu Elmas'la sürüyor
Dünya barışı için beyaz gelinlik giyip Milano'dan otostopla yola çıkan Pippa Bacca'nın yolculuğu, Türkiye'de, Gebze Ballıkayalar'da uğradığı saldırıyla çok üzücü bir şekilde sonlanmıştı.
Bingöl Elmas'ın yine otostopla, ama bu sefer siyah bir gelinlikle, "Barış Gelini"nin yarım kalan yolculuğuna devam etmesini anlatan filmi "Pippa'ya Mektubum" da bölümün bir diğer dikkat çekici filmi.
Seyirciyi neredeyse ana karakterinin kafasının içine yerleştiren film, erkeklik ve yabancılaşma gibi meselelere Dogma üslubuyla yaklaşan "Apan/Maymun" seçkideki bir diğer film. Yönetmeni Jesper Ganslandt.
Diğerleri...
"Erkeklik Halleri"nin diğer filmleri Maren Ade'nin "Alle Andren/Herkes Gibi", Ali Yorgancıoğlu, Uluç Ali Kılıç ve Gönenç Uyanık'ın "Moral Bozukluğu ve 31", Joshua Safdie ile Safdie'nin "Go Get Some Rosemary/Git Biberiye Al Gel" ve Selda Asal'ın kısası "See Me/Gör Beni"si.(BÇ)
* Seçkide yer alan filmler ve gösterim tarihleri hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.