İstanbullu sinemaseverleri bağımsız ve özgür filmlerle buluşturan !f İstanbul Film Festivali 11 Şubat'ta başlıyor. "Yeni Perpektif" sloganıyla yola çıkan ve 21 Şubat'a kadar sürecek festivalin Ankaralılarla randevusu ise 25-28 Şubat tarihleri arasında.
Ödüllü filmleri Oscar töreni öncesi izleyicilerle buluşturacak festivalin bu yılki sürprizi ise İstanbul'la eş zamanlı olarak Anadolu kentlerine yapılacak "canlı yayın."
Hiçbir zaman "sadece" film festivali olmayan !f'in bu yılki programında partiler, atölyeler ve paneller de var.
9 film ödül için "keşfedecek"
13 bölümde toplam 71 uzun metrajlı filmin yanı sıra çok sayıda kısa filmin gösterileceği !f İstanbul'un "Keş!f" bölümünde dokuz film 15 bin dolarlık ödül için yarışacak. Yarışma jürisi Oscar ödüllü "Günah" filminin prodüktörü Daniel Birman Ripstein, Sundance Film Festivali yöneticilerinden Caroline Libresco, NISIMASA'nın kurucusu Matthieu Darras, "Buzdan Hayaller" filmiyle tanınan ünlü İzlanda'lı yönetmen Dagur Kári ve ülkemizin en önemli senarist/yönetmenlerinden Ümit Ünal'dan oluşuyor.
Yarışmada Türkiye'den Emre Şahin'in ödüllü filmi "40" filmi de bulunuyor.
!f'in gündeminde artık "erkeklik" de var
Festival takipçileri bilirler, !f'te her yıl en az bir yeni bölüm izleyicilere merhaba der. Bu yılki programın yenisi erkekleri ve erkekliği tartışan filmlerden oluşan "Erkeklik Halleri".
Bu bölümdeki yedi film, erkekler "ne"den imal edilir? Kırılabilirler mi? Şehirlileşme ile birlikte hayatımıza giren "Issız Adam" tiplemesi kimdir? Geleneksel erkek iktidarı modernleşme ile birlikte ne gibi şekillere bürünür? gibi çok sayıda soruya cevap arayan şık bir seçki sunuyor.
Bölümün en gözde filmleri, çok sayıda eleştirmenin 21. yüzyılın "Otomatik Portakal"ı olduğu görüşünde birleştiği erkeklik ve şiddete dair yaklaşımıyla dikkat çeken "Bronson" ve "Pippa'ya Mektup".
!f'in "açılımı"
Hükümetin başlattığı ve tartışmalarla sürdürdüğü demokratik açılım da festivalde "bölüm" oldu.
!f yeni bölümü şu ifadelerle sunuyor:
"Kürt Sineması'ndan bahsederken sıklıkla, bu sinemanın tek bir tanımlayıcı isim altında toplanmasının zor olduğu; Kürt filmlerini birleştirebilecek şeyin, bu sinemada yurtsuzluğun, sınırlar arasında var oluşun ve sürekli bir özlem duygusunun tasvir edilme biçimleri olduğu söylenir. İzleyicilerimize Kürt sinemasının son yıllarda öne çıkan en iyi örneklerinden birkaçını sunabilmekten sevinç duyuyoruz."
"Açılım"da Hisham Zaman'ın sınırlar arasında hareket halinde olan köşeye sıkışmış insanların hikâyelerini işlediği "Kış Ülkesi" ve "Bawke" adlı filmleriyle Doug Aubrey imzasını taşıyan ve peşmergelerin yakın tarihine çarpıcı bir bakış açısı sunan "Kurdi/Kürdî" gösterilecek. "Göçmen", "Ekmek", "Bir Telefon Hikâyesi", "Karlı Düşler" ve "Sis Aşiretinden Bir Kadın" isimli kısalar da özel bir seçkiyle seyirciyle buluşacak.
Aralarında Oscar'ın da bulunduğu çok sayıda ödül için adı geçen sekiz filmi gala yapacağı !f İstanbul'un gündüz seanslarında biletler 5 TL. gnctrkcll kullanıcıları için yüzde 50 indirim var.(BÇ)
* Festival hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.