IŞİD'in Güney Kürdistan'ın Şengal kentinde yaptığı katliamlardan sonra, PYD'ye bağlı Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) güvenliği sağlanmış bir koridor açmasıyla göç yollarına düşen Şengalliler için başlatılan yardım kampanyaları devam ediyor.
Kampanya çağrıcıları Şengal'den göçlerle birlikte Rojava'ya yapılacak yardımların daha fazla önem kazandığına vurgu yapıyor. Gazeteci İsmail Eskin, DİHA'ya geçtiği haberde, Rojava'nın Kobanê kentinde halkın zaten sınırlı olan gıda stoğunu Ezidi halkıyla paylaştığını yazmıştı.
Rojava ve göç eden Şengalliler için Türkiye'de birçok merkezde belediye, siyasi parti ve STK'ların organizasyonlarıyla kampanyalar sürüyor.
Kayapınar Belediyesi'nin kampanyası
Kayapınar Belediyesi'nin Rojava halkına destek olmak için Ramazan ayında verilen fitreleri gıdaya dönüştürmek amacıyla başlattığı kampanya devam ediyor.
“Rojava ile dayanışmaya, Ramazan aşımızı Rojava halkı ile paylaşalım” adıyla başlatılan kampanya çerçevesinde Kayapınar Belediyesi 16 market ile anlaşarak bu marketlerin 60 şubesinden un, şeker, yağ, makarna, çocuk bezi vb. ürünlerden oluşan gıda paketleri hazırlanacağını ve yurttaşların bu marketlerden alacakları ‘gıda paketleri’ ile Rojava halkına destek olabileceğini duyurmuştu.
Fiş karşılığında alınan gıda paketleri Sümerpark ve Kayapınar Belediyesi Halkla İlişkiler Bölümü’nde toplandıktan sonra Rojava’ya gönderiliyor. Belediye yetkilileri, bu kampanya çerçevesinde şimdiye kadar 18 tır yardımın Rojava'ya iletildiğini açıklamıştı.
Çocuklar ve gençler için etkinlikler
Diyarbakır'da Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Basın Merkezi ve Sanat Galerisi’ne yerleştirilen Ezîdi ailelerin çocuk ve gençlerine yönelik, yaşadıkları travmadan kurtulmaları ve yaşama tutunmaları için çok yönlü sosyal, sportif ve kültürel etkinlik düzenleniyor.
Diyarbakır'da bulunan sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa bir şekilde yapılan ve toplam 40 STK üyesinin gönüllü olarak yer aldığı etkinlikler öncesinde gönüllüler, Dicle Üniversitesi Psikiyatri Bölümü’nden Doç. Dr. Aziz Yaşar tarafından travma, göç ve savaş konulu eğitim aldı.
Yapılan etkinliklerle ilgili ANF'ye bilgi veren Büyükşehir Belediyesi RODÎ Çocuk ve Gençlik Merkezi sorumlusu Sosyal Hizmet Uzmanı Mehmet Alan Akyüz, savaşta en fazla etkilenenlerin kadın ve çocuklar olduğunu vurgulayarak, kendilerinin de buradan yola çıkarak çocuk ve gençlere yönelik bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.
Silopi'de çocuklar için oyun çadırı
Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Şengallilerin 3 ila 10 yaş arası çocukları için Viyan Kadın Danışma Merkezi çalışanları tarafından ise oyun çadırı kuruldu.
Oyun çadırında çocukların okulda öğrendikleri oyun ve derslerin tekrarı niteliğinde olan etkinlikler yapılıyor.
DİHA'ya konuşan Viyan Kadın Danışma Merkezi çalışanı Şükran Hakiçi, kampta kalan 150'ye yakın çocuğa sabah, öğlen ve akşam saatlerinde oyun etkilikleri düzenlediklerini belirtti. Yapılan etkinliğin Êzidî çocukların yoğun ilgisi ile karşılaştığını belirten Hakiçi, çocuklara bu tür etkinlikler için yardımcı olabilecek, duyarlı insanların yardımlarını esirgememeleri gerektiğine dile getirdi.
Siirt Belediye Meclisi Toplantı Salonu'na düzenlenen basın toplantısında Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, "Bizlerde halen Rojava için devam eden kampanya çerçevesinde toplanan temel gıda maddelerinin yanı sıra battaniye ve giyecekten oluşan bir kamyonluk acil ihtiyaç maddesi Silopi'de bulunan kampa teslim edilmek üzere yola çıkacak. Siirt halkına onlarla dayanışmak ve acılarını paylaşmak için kampanyaya katkıda bulunma çağrısında bulunuyoruz" demişti.
Van'da Belediyesinden kampanya
Van'da HDP, DBP ve belediyenin başlattığı kampanya sürüyor. Kampayaya ilişkin açıklama yapan DBP Van İl Başkanı Musa İtah şu çağrıda bulunmuştu:
"Van’daki bütün sivil toplum örgütlerini, bütün kuruluşları, hatta devlet kurumlarını ve en önemlisi halkımızı seferberlik ruhuyla Rojava’ya yardım etmeye çağırıyoruz. Bu günden itibaren Van’da kurmuş olduğumuz koordinasyon artık işle başlamıştır. Bu çerçevede katkıda bulunmak isteyen herkesi vicdanlı bütün insanların bu insanlık görevini yerine getirmeye davet ediyoruz. İki ayrı markette anlaşmamız var. Bir ailenin bir aylık ihtiyaçlarını karşılayacak paketler düzenliyoruz. Yayla ve Ranss marketlerinin dışında makbuz karşılığında nakdi yardım, battaniye, çadır ve elinden ne geliyorsa yardım etmek isteyen müracaat edebilirler."
Batman'dan buğday
Batman Belediyesi’nin, Ramazan bayramı arifesinde başlattığı yardım kampanyasında Rojava’ya 19 kamyon ve 11 tır yüklü gıda ile buğday ağırlıklı yardım ulaştırılırken, Şengallilerin göçüyle birlikte yardım kampanyasına hız verildi.
Batman Esnaf Odaları Birliği Başkanı Talat Kara, IŞİD saldırılarından dolayı Batman’a sığınan Kürt Ezidî’lere gerekli desteğin yapıldığını ifade ederek şu çağrıda bulundu:
“Tüm duyarlı esnaf ve halkımızın daha önce de olduğu gibi gönüllü yardım severliğini gördük. IŞİD vahşeti ve katliamlarından kaçmak zorunda kalan Ezidî’ler için de aynı duyarlılığı göstereceklerinden eminiz. Zaten şimdiye kadar ellerinden geleni yaptılar. Bu bağlamda halkımızı ve esnafımızı bir kez daha aynı duyarlılığı göstermeye davet ediyoruz."
İzmir'de TMMOB öncülüğünde kampanya
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, IŞİD'in Şengal'e yönelik saldırılarının ardından Türkiye'ye sığınanEzidiler için yardım kampanyası başlattı. İl Koordinasyon Kurulu'nun kampanya kapsamında yayınladığı ihtiyaç listesinde yatak, battaniye, çadır, temizlik malzemesi, pijama, kadın pedi, çocuk bezi ve çocuk kıyafetleri gibi yardım malzemeleri yer alıyor. Yurttaşlar listede yer alan yardım malzemelerini Bayraklı Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde bulunan Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'ne ulaştırabilecek.
Urfa Valiliği de çalışma başlattığını açıkladı
Şanlıurfa Valiliği, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidi nedeniyle Irak'tan kaçarak Viranşehir İlçesi'ne yerleşen yaklaşık 700 Êzîdî için yardım çalışması başlattı. Ezidiler'in halen travma içinde olduğunu ifade eden Vali İzzettin Küçük, "Viranşehir'de gelen Êzîdî konuklarımızın insani ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için çaba içerisindeyiz" dedi.
Küçük'ün açıklaması şöyle:
"Yaklaşık 700 Ezîdî konuğumuz var. Bir kısmı köylere gitti, bir kısmı ise, ev tuttu ve oralara yerleşti. Biz hemen gıda yardımı yaptık. Ayrıca eve yerleşenlerin ev ihtiyaçlarını temin etmeye başladık. Tabii gelen konuklarımız için Mardin'de bir çadır kent oluşturulmuş. Midyat ve Nusaybin ilçelerinde şu anda çadır kent var. Arzu edenleri oraya nakledeceğiz. Bizimle ilgili şu anda çadır kent kurulması gündemde değil. Biliyorsunuz, ülkeye gelen konuklarımız için çadır kent kurma ve burayı devam ettirme yetkisi AFAD'ta. AFAD bize bu konuda herhangi bir yazılı bildirimde bulunmadı. Şu anda Viranşehir'de gelen Êzîdî konuklarımızın insani ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için çaba içerisindeyiz. Bütün birimlerimiz seferber olmuş durumda. Halen travma içinde olan Êzîdîler var. Bizim geleneğimizde, düşen kim olursa olsun hep sahip çıktık."
Otobüs firmaları da kampanyaya katıldı
Öz Diyarbakır Seyahat firması, Türkiye'nin her yerinde, Şengallilere yapılacak her türlü yardımı ücretsiz taşıyacağını duyurdu. Türkiye'nin çoğu yerinde şubesi bulunan firmaya şubeler aracılığıyla, ayrıca diğer firmalar aracılığıyla, herhangi bir Öz Diyarbakır Seyahat şubesine ulaştırmak üzere de yardımlar ulaştırılabilecek.
Konuyla ilgili bianet'e bilgi veren Öz Diyarbakır Seyahat Genel Müdürü Şaban Doğmuş, Şengal'den katliamlar nedeniyle göç etmek zorunda kalan Şengallilere firma olarak kayıtsız kalamayacaklarını ifade ederek, "Biz de insani olarak yardım etmek istedik. Tüm şubelerimize, şoförlerimize ve diğer çalışanlarımıza konuyla ilgili mail attık. Dünden beri 2 otobüs yardım geldi. Şu anda da 60-70 yardım kolisi Diyarbakır yazıhanemize ulaşmış durumda," dedi. (BA/HK)