İncir, salatalık, patlıcan, bamya, dolmalık biber... Eylül ayının meyve ve sebzeleri... Her mevsim her meyve-sebzeyi tezgahlarda görsek de ürünleri doğru zamanda tüketmek gerekiyor.
Doğa için daha iyi ve daha ekonomik
Buğday Derneği, neden mevsimsel beslenmemiz ve ürünleri doğru zamanda tüketmemiz gerektiğini şöyle açıklıyor:
- Mevsiminde yenen meyve ve sebzenin besleyici değeri daha fazladır: Mevsiminde yetişmemiş meyve-sebze, doğa şartlarıyla işbirliği yapılarak değil, doğayla mücadele ederek üretildiğinden, üretiminde hibrit tohum, böcek ilacı ve kimyasal gübre kullanım oranı daha fazladır. Mevsimsel besinlerin, antioksidan özellikleri daha fazladır. O mevsimde insan vücudunun ihtiyacı neyse onu karşılayacak vitamin ve minarelleri bünyesinde bulundurur.
- Doğa için daha iyidir: Mevsimsel beslenerek, yerel gıdayla beslenme şansınızı artırırsınız. Gıdanız uzak mesafelerden gelmiyorsa, karbon ayak izi de düşük olur.
- Daha ekonomik: Mevsiminde ekilen ve üretilen meyve ve sebzeler, doğanın katkısıyla büyür, doğaya rağmen değil. Üretilmeleri daha az girdiyle sağlanabildiğinden, daha az maliyetlidir.
Peki Eylül ayında hangi sebze-meyveleri tüketmeliyiz?
- Sebzeler: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızı biber, kapya biber, kereviz, soğan, semizotu, bamya, domates, taze fasulye, kırmızı turp, börülce, havuç, fesleğen, biberiye, nane, tere, maydanoz, dereotu, reyhan.
- Meyveler: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm, şeftali, kızılcık, ceviz.
(SO)