İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN), Şehir Tiyatrolarıı'na yönelik basında çıkan haberler vesilesiyle kendilerine kurulan baskıyı Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde protesto etti.
İskender Pala, Zaman gazetesindeki köşesinde "Günlük Müstehcen Sırlar" başlıklı bir yazıyla Yıldırım Fikret Urağ'ın yaptığı "Günlük Müstehcen Sırlar" adlı oyununu "müstehcenlikle" eleştirmişti.
Stanislav Stratiev'in "Otobüs" adlı oyunundan sonra Vatan, Akşam ve Sabah gazetelerinde "erotik" olarak nitelendirilmişti.
"Rosenbergler Ölmemeli" oyunu ile ilgili Hürriyet Yazarı Hadi Uluengin "maskaralık" yorumu yapmıştı.
"Sayıları az saldırganlıkları yüksek"
Mimesis Dergisi internet sitesinden Öykü Gürpınar'ın haberine göre, açıklamayı İŞTİSAN Başkan Yardımcısı Tolga Yeter ve tiyatrocu Aslı Öngören okudu.
Açıklamada şöyle dendi:
"Şehir Tiyatroları'nın bir sanat kurumu olduğunu anlamak istemeyen bir zihniyetin, sayısı az da olsa saldırganlık potansiyeli yüksek temsilcileri, provakasyonları tetikleyecek nokta atışlarına hız verdi."
Açıklamada, izlenmeyen oyunlar üzerine kışkırtıcı, tehditkâr yalanlar yayıldığı belirtilerek tiyatrocuların İstanbulluların parasını çarçur etmekle ve seyirciyi ahlaksızlığa teşvik etmekle itham edildikleri söylendi.
"Bizi öteklileştirip sizden uzaklaştırmak istiyorlar"
Tiyatro ve seyirci arasındaki ilişkiye de dikkat çeken açıklamada, sanatın yaratıcı gücüne yönelik baskıların asıl hedefinin yine halk olduğu vurgulandı.
"Yalanlar üretip yayarak, muazzam bir halk tiyatrosu geleneğini halksızlaştırmaya çalışıyorlar. Çünkü bizi ötekileştirerek sizden uzaklaştırmak istiyorlar, aslında sizden korkuyorlar."
Osman Gidişoğlu da, oyuncu olarak yer aldığı "Rosenbergler Ölmemeli" oyununa yönelik saldırıları kınayarak, "Oyun, Türkiye'nin içinde bulunduğu duruma çok uyuyor. Fakat onlar Rosenberglerle ilgili hiçbir şey yapılmasını istemiyorlar, çünkü Rosenbergleri kendi düşündükleri gibi algılıyorlar" dedi.
"Şikayet için 'Beyaz masa' kurdular"
Ocak 2012'de gösterimlerine başlayan, Stanislav Stratiev'in "Otobüs" adlı oyununda yönetmenlik yapan Arif Akkaya da aba altından sopa gösterildiğini belirtti. Oyunları bile izlemeden, kendi müstehcenliklerini pazarlayarak halkı tahrik etmeye çalıştıklarını söyleyen Akkaya, oyunlara yönelik tavrın yansıtılma biçimini eleştirdi.
"Beyaz Masa diye bir şey kurdular. Bizim oyunlarımıza gelen seyirci, beğenisini de eleştirisini de alkışlarıyla dile getirir. O da olmazsa oyuncumuza, yönetmenimize söyler düşüncelerini. Ama şimdi Beyaz Masa'ya yazılan şikayetler belediyeye gidiyor. Biz camide ezan okuyan müezzini belediyeye şikayet edebiliyor muyuz?"
Desteklediler
Eyleme, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB), Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB), Devlet Tiyatrosu Opera ve Bale Çalışanları Vakfı (TOBAV), Oyuncular Sendikası, Kültür Sanat Sendikası, Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) temsilcileri de destek verdi. (NV)