bianet dün (6 Nisan) Kadıköy'de Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa tasarına karşı yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı mitingde insanlara miting yapılarak neyin değişmesini umduklarını sordu.
55 yaşındaki Şaban Demirkapan ve 50 yaşındaki Hafize Demirkapan: Direnme alışkanlığının edinilmesi umuduyla buradayız. Hak kaybına uğrayan hak sahipleri her hak için birlikte davranmayı öğrenmeliler.
Çağdaş Hukukçular Derneği'nden (ÇHD) avukat Taylan Tanay: Yağmurlu havaya rağmen kalabalık anlamlı. 1 Mayıs öncesi emekçi muhalefetin gücünü gösteren bir miting. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) yürüttüğü siyasal ve ekonomik programlara sol alternatifin cevabı oldu. Çalışma Bakanı mutabakatın sağlandığını söylemişti.
IMF, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) çıkarları doğrultusunda politika üreten AKP ile sadece SSGSS değil hiçbir konuda mutabık kalınamayacağı ortada. Uzlaşma söz konusu değil. Yasa reform adı altında sürdürülen sosyal devletin tasfiyesine ilişkin sadece AKP değil 12 Eylül hükümetlerinin hepsi aynı politikayı sürdürüyor. 24 Ocak devam ediyor. Son süreçte ise sadece AKP daha güçlü. Demokratik kitle örgütlerinin listeleri uzun.
Sonuç olarak emekçiler hükümetin paketini istemiyorlar.
Farplas işçisi Birgül Aktaş: Sendikal örgütlenmeye çalışıyorduk. İşveren müdahale etti. 70 işçi işten çıkarıldı. 31 Şubat'tan beri direnişteyiz. Buraya sesimizi duyurmaya geldik.
Miting alanında seyyar köfteci: Burada insanların IMF'e karşı yürüyüş yapmaya geldiklerini biliyorum. Biz de onlarla aynı görüşteyiz. Belediye köfte arabamıza izin verseydi satışlar daha iyi olacaktı. Bir tezgah kaldırılınca 500 YTL veriyoruz.
İbrahim Devrim: Bugüne kadar yapılanlardan daha büyük bir eylem olacak diye geldik. Bu eylem hükümetin geri adım atmasını sağlar. Toplanan bu kalabalık hem hükümete hem de hükümetle uzlaşan sendikalara basınç uygulayacaktır.
İşçi Dayanışması Derneği'nden Cem: Sağlık ve sosyal haklarımıza saldırı var. Herkesi etkileyecek olan bu yasa işçiler için daha da önemli. Tamamen geri çekilmesi için buradayız.
Devrimci Liseliler'den Gülseli ve Eylem: Geçirmeye çalıştıkları yasaya karşı buradayız. Ayrıca demokratik liseler için mücadele ediyoruz. Parasız, ayrımcı ve cinsiyetçi olmayan anadilde eğitimin yapıldığı bir sistem istiyoruz.
(EZÖ/GG)