Almanya’da başkenti Stuttgart olan Baden Württemberg Eyaletinin Türkiye kökenli Meclis Başkanı, Yeşiller partisi üyesi Muhterem Aras, aşırı sağcı iki milletvekilini polis zoruyla meclisten çıkarttırdı.
Önce AfD (Almanya için Alternatif) üyesi milletvekili Stefan Raepple’yi, daha sonra da Wolfgang Gedeon’u görevlendirdiği polisler eşliğinde meclis salonundan çıkarttıran Aras, kendilerine ayrıca meclisin bundan sonraki üç oturumundan da “men” cezası verdi.
Raeppe’nin salondan çıkarılmasını protesto ederek toplu halde oturumu terkeden AfD ise daha sonra Başkan Aras’ın istifasını istedi. Başkan’ın taraflı davrandığını ileri süren AfD, 20 milletvekiliyle eyalet meclisindeki en güçlü muhalefet grubunu oluşturuyor. Bu arada AfD’nin kendisinin olaydan birkaç gün önce bu milletvekilini “partiye zarar veren davranışları” nedeniyle üyelikten atmak üzere işlemlere başlamış olduğu öğrenildi.
Aras’ın meclisten çıkarttırdığı diğer milletvekili de iki yıl önce AfD’ye bile aşırı gelen aşırı sağcı tavırları nedeniyle parti meclis grubundan çıkarılmış, ancak buna rağmen parti üyeliğinden ayrılmamıştı.
Stefan Raepple neden ceza aldı?
Eyalet başkenti Stuttgart’taki meclisin tarihinde ilk kez yaşanan olay, AfD’nin “çocuk yuvalarının sol ideolojik etki altında yönetildiği” iddiasını tartışıldığı oturumda gerçekleşti.
Stefan Raepple oturduğu yerden söz almadan SPD’yi (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) “kızıl teröristler“ olarak tanımladı. Kürsüde yaptığı konuşmada AfD’yle Hitler’in partisi NSDAP arasındaki benzerliklere imada bulunan FDP (Hür Demokrat Parti) milletvekiline hakaretler yağdırdı. Bu davranışları üzerine Meclis Başkanı Aras Raepple’a kınama cezası verdi. Hakaretlerini sürdürmesi durumunda ise salondan atılacağı uyarısı yapıldı. Sağcı vekil uyarıyı gözardı eti ve hakaretlerini sürdürdü. Bunun üzerine oturuma ara veren Aras, salondan çıkmayı reddeden vekili, çağırdığı polis memurlarıyla dışarı çıkarttı.
Wolfgang Gedeon’dan Aras’a sataşma
Raepple’nin çıkarılmasından sonra AfD grubu da bu kararı protesto ederek toplu halde oturumu terketti. Bu kez de daha önce yaptığı Yahudi düşmanı açıklamalar nedeniyle AfD’nin meclis grubundan atılmış olan milletvekili Wolfgang Gedeon, oturduğu yerden laf atarak oturumu rahatsız etmeye başladı. Gedeon, kendisini defalarca uyaran Başkan Aras’a da “Almanya’da değil Anadolu’da meclis yönetebileceği” sözleriyle sataştı, aynen diğer milletvekili gibi oturumu terketmesi istendiğinde de buna karşı çıktı ve daha sonra görevlendirilen polis memurları eşliğinde salondan çıkartıldı.
AfD’nin batıda en güçlü olduğu eyalet
Almanya’nın en büyük ve en zengin eyaletlerinden Baden Württemberg, 2016 yılında eyalet meclisi seçimlerinin ardından en çok oy alan iki parti Yeşiller ve CDU’nun oluşturduğu koalisyon hükümeti tarafından yönetiliyor. Oyların yüzde 15,1’ini alarak SPD’yi geride bırakan ve böylece meclisteki 3’ncü büyük parti olan AfD, 20 milletvekiliyle “ana muhalefet“ grubunu ve kendi aralarında çıkan anlaşmazlıklar üzerine bölünmelerine rağmen halen bu konumunu koruyor. Ve kendi içindeki tüm kargaşaya rağmen AfD’nin Almanya’nın batısında en güçlü olduğu eyalet Baden Wüttemberg.
Almanya’nın ilk yeşil başbakanı da Baden Württemberg
Aynı zamanda Almanya’da Yeşillerin en güçlü olduğu eyalet olan Baden Württemberg, 2011’den bu partinin büyük ortak olduğu koalisyon hükümetleri tarafından yönetiliyor. Önce sosyal demokratlarla (2011-2016), sonra da Hıristiyan demokratlarla kurulan koalisyonların başındaki Almanya’nın ilk Yeşil Başbakanı Winfried Kretschmann, partinin sağ kanadının (realos) önde gelen isimlerinden.
Eyalet başkenti Stuttgart’ın büyük şehir belediye başkanı da 2013 yılından bu yana Yeşiller’in önde gelen liderlerinden Fritz Kuhn.
Baden Württemberg, uzun bir süre partisinin eş genel başkanlığını yürüten, Almanya’nın Türkiye kökenli ilk parti başkanı Cem Özdemir’in seçim bölgesi, yani Almanya’nın Federal Meclisi’ne ilk kez Türkiye kökenli milletvekili gönderen eyalet (1994).
Ve Türkiye kökenli ilk meclis başkanı
Türkiye kökenli bir göçmen işçi ailesinin çocuğu olan Yeşil politikacı Muhterem Aras da 2016’daki seçimlerden sonra Eyalet Meclisi Başkanlığı’na getirilen Almanya tarihine bir ilki yazdırmıştı. Aras, bundan önceki seçimde de (2011) en fazla oy alarak meclise direk seçilmiş ve “oy kraliçesi“ olarak adlandrılmıştı. 1966’da Bingöl’de dünyaya gelen Aras, 1978’den bu yana Almanya’da yaşıyor. Neo-nazilerin 1992 yılında 3 kişinin yaşamını yitirdiği Möln kentinde Türkiye kökenli bir ailenin evini kundaklama olayının ardından siyasete giren Aras, ekonomi alanında yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra muhasebecilik yapmaya başlamıştı. Milletvekili olmadan önce Stuttgart’ta kurmuş olduğu büyük bir muhasebe bürosunu yöneten Aras, geçtiğimiz yıl Türkiye’deki anayasa referandumu sırasında “yurtdışında 10 yıldan fazla yaşayan göçmenlerin kendi ülkelerindeki seçimlere katılma hakkından vazgeçmeleri“ gerektiğini savunarak dikkatleri çekmişti.
Baden Württemberg HakkındaAlmanya’nın güneybatısında yer alıyor. Batısında Fransa sınırı ve Rheinland-Pfalz eyaleti, güneyde İsviçre, kuzeyde Hessen ve doğuda ise Bavyera eyaletleri bulunuyor. Nüfus ve alan büyüklüğüne göre eyaletler arasında üçüncü sırada. Ekonomisi en güçlü ve en zengin eyaletlerden biri. Almanya'nın otomobil endüstrisinin büyük bir bölümünü oluşturan firmalar bu eyalette bulunuyor. İşsizlik oranı yüzde 5'in altında. Başkenti Stuttgart olan eyaletin diğer büyük kentleri ise Konstanz, Freiburg, Karlsruhe, Mannheim, Tübingen ve Heidelberg. |
(GK/HK)