Fotoğraf: Osman Uras / AA
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Sosyal medya hesabından yaptığı “Ey İBAN edenler” paylaşımı nedeniyle 3 Nisan'da tutuklanan gazeteci Hakan Aygün bugün görülen duruşmada tahliye edildi.
Türk Ceza Kanunu’nun 216’ıncı maddesi uyarınca “Dini değerleri aşağıladığı” iddiasıyla yargılanan Aygün, Bodrum 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya koronavirüs nedeniyle Muğla Cezaevi’nden SEGBİS aracılığıyla katıldı.
Mahkeme Aygün’ün tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önünde bulundurarak ve kaçma ihtimali olmadığına kanaat getirerek tahliyesine hükmetti.
Muğla Siber Suçlar Şube Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak inceleme sonucunun sorulmasına karar veren mahkeme bir sonraki duruşmayı 14 Temmuz’a bıraktı.
Ne olmuştu?
Gazetecinin tutuklanmasına bir başka avukat olarak Mustafa Doğan İnal'ın şikayeti neden olmuştu. İstanbul Başsavcılığı'na gönderilen suç duyurusu dilekçesinde, Hakan Aygün'ün 31 Mart'ta sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarla "hakaret ve iftira içeren cümleler kurduğu" ifade edilmişti.
Bunun üzerine Bodrum'daki teknesinde 2 Nisan’da gözaltına alınan, bilgisayarına da el konulan Aygün, ertesi gün savcılık ifadesinin ardından tutuklanması istemiyle Bodrum Adliyesine çıkarılmıştı. “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” başlıklı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 216. maddesi uyarınca sorgulanan Hakan Aygün sorgusunun ardından tutuklanmıştı.
Aygün, gözaltına alınması öncesi yine Twitter hesabından bir açıklama yaparak, söz konusu tweeti yazanın kendisi olmadığını, sayfasına retweet yöntemiyle gönderilen bir mesaj olduğunu savundu.
Aygün'ün 31 Mart 2020 tarihli "Ey İBAN edenler" konulu tweeti nedeniyle tutuklanmasına tepki gösteren avukatı Ahmet Çörtoğlu, "Üst sınırı üç yıl olan bir maddeyi dayanak yaparak deliller toplanmamış ve sanığın kaçma ihtimali ne binayen diye Hakan Aygün'ü attığı tweetler nedeniyle tutukladılar" demişti. Aygün ise suçlama konusu tweeti kendisinin yazmadığını, retweet olarak sayfasına geldiğini savunmuştu.