Mart'ın ilk sayısını çıkartan iki haftalık dergi Express'in kapağında rakı masasında dertli dertli düşünen bir komutan var. Derginin kapağında "Hangi demokrasi ya da ne olacak bu TSK'nin hali?"yazıyor.
Meram 106 da bu sorunun arkasından gidiyor. 2007'de bir ihbar mektubuyla başlayan Ergenekon soruşturmasının, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'la yaptığı Dolmabahçe görüşmesinin, Balyoz operasyonuyla tutuklanan komutanların ayak izlerini takip ediyor, son sözü düşünür Slavoj Žižek'e veriyor:
"Umutlanmamız için bazı nedenler de var. Mahcup mahcup duvarın gölgesine saklamadan komünist olduğumuzu söyleyebiliriz yeniden. Yeniden başlıyoruz!"
E-kitap tartışmaları, TEKEL işçileri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Petrol-İş'in "Sendikalı Ol" kampanyası derginin diğer konuları arasında.
Biat etmeyen sosyal bilimler için
PKK eylemlerinde taş attıkları iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konulan çocukların hukuki ve sosyal durumları konusunda Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu'na mikrofon uzatan dergi çocukların yargılanmasıyla ilgili hukuki durumu, yasaları ve mahkeme süreçlerini konuşuyor. Oradan sosyal bilimcilere Daha önce iki kez beraat ettiği Mısır Çarşısı davasında bir kez daha müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak olan feminist sosyolog, yazar Pınar Selek davası için sosyal bilimcilerle konuşuyor.
Hazal Halavut, Özgür Sevgi Göral, Evren Gönül, Zeynep Direk, Nil Mutluer ve Ayşegül Taşıtman'la sohbet Selek'ten yola çıkıyor, biat etmeyen sosyal bilimlere uzanıyor.
Express bu sayısında Dünya Kadınlar Günü'nün 100.yılında "Feminizm neden hala böylesine bölücü?" sorusunun yanıtını Ariel Levy'nin kaleminde ararken, "Kadınsız İnkılap" kitabında birinci dalga feminizmi, Kadınlar Halk Fıkrası'nı ve bu hareketin öncülerinden Nezihe Muhiddin'i anlatan Yaprak Zihnioğlu'yla cumhuriyetin feminizmi nasıl bastırdığı üzerine söyleşiyor.
Barış İçin Kadın Girişimi üyeleri Nilgün Yurdalan, Zehra İpek ve Serpil Kemalbay da derginin konukları arasında.
Kara tren Saligner ve Ward'ı uğurluyor
11 Şubat'ta hayatını kaybeden Britanyalı anarşist yazar ve mimar Colin Ward ve 91 yaşında ölen yazar J.D. Saligner'in ardından el sallayan Express'in bu sayısında da TEKEL işçileri var.
Dergi 80 gün süren direnişin muhasebesini Adıyamanlı işçi Kerem Kılıç'tan dinlerken, üç işçiyle yapılan söyleşide Leyla Yiğit, Süleyman Yılmaz ve Mehmet Gün "Bizi sattılar, haberimiz yok" diyerek sendikalarını eleştiriyorlar.
Radyo Brecht, bu sayıda konukları Metis Yayınları'ndan Müge Gürsoy Sökmen, telif hakları ajansı Kalem'den Nermin Mollaoğlu ve e-yayıncı Murat Gülsoy'la yükselmekte olan e-kitap formu, dijital yayıncılık ve içerik tartışması yapıyor.
Yönetmen Michael Haneke, Berlin Film Festivali izlenimleri, dünyadan yaygın medyanın görmediği haberler, albüm ve kitap kritikleri de Express sayfalarında. Dergi 5 lira.(BÇ)