Yakın zamanda hayatlarını kaybeden üç müzisyen Fransız Mano Solo, ABD-Meksikalı Lhasa de Sela ve ABD'li Vic Chesnutt... Express dergisi, Roll aracılığıyla sık sık sayfalarına taşıdığı bu isimleri 103. sayısıyla selamlıyor, kendi meşrebince uğurluyor.
Derginin diğer konukları arasında Emine Ayna, Galip Yaman, Nedim Şener, Bağımsız sinema tartışmaları ve ABD'deki sağlık politikaları var.
Ayna, Dink, Şener, Özkök
Express'in "enternasyonal şalala"sını ödünç aldığı Solo 10 Ocak Pazar günü Paris'teki bir konserinde fenalaşarak hastaneye kaldırılmış, geçirdiği anevrizma nedeniyle hayatını kaybetmişti.
Meram 103'e "Ruhu şad olsun" diyerek başlayan dergi sanatçıya ortak sesleri, ortak hisleri üzerine bir yazıyla, Marx'a, John Berger'a, Aşık Mahzuni'ye, Jimi Hendrix'e ve bir dolu isme selam yollayarak veda ediyor.
18 yaşında geçirdiği trafik kazası nedeniyle tekerlekli sandalyede yaşamaya başlayan müzisyen Chesnutt tedavi gördüğü sırada intihar etmişti. Müzisyenin 70 bin dolarlık hastane faturasını ödeyemediği için yaşamına son verdiği iddia edilmişti.
Ertan Keskinsoy, Chesnutt'un ölümünün ardından yeniden gündeme gelen ve bir süredir tartışılan ABD sağlık politikalarını kaleme aldığı yazısında "Chesnutt kendini neden öldürdü?" sorusuna yanıtlar arıyor.
Babası ABD'li, annesi Meksikalı olan müzisyen Lhasa de Sela 1 Ocak'ta göğüs kanseri nedeniyle yaşamını yitirdiğinde üçüncü stüdyo albümü üzerine çalışıyordu. Merve Erol, Chessnutt ve Solo'yu da selamladığı yazısında Sela'nın insanı yerine mıhlayan, kendinizi alamadığınız sesine ve enfes şarkılarına bir nevi saygı duruşunda bulunuyor.
KCK operasyonunda tutuklanan BDP'lilerin kelepçeli fotoğrafları basına yansımış, insan haklar savunucuları günlerce bu görüntüleri tartışmıştı. Keskinsoy yazısında bu operasyonların "cemaat" yayınlarında nasıl da geliyorum dediğini, haberini verdiğini kaleme alırken, Ragıp Duran da "amiral gemisinin" eski kaptanı Ertuğrul Özkök'ün ardından medyada olabileceklerin falına bakıyor.
7 Aralık'tan bu yana Saraçhane Parkı'nda direnişte bulunan itfaiye işçileri hikâyelerini, yaygın medyanın ve bazı siyasilerin "şahin", "çirkin" gibi sıfatlarla andığı BDP'li milletvekili Emine Ayna "madalyonun diğer yüzünü", ODTÜ öğretim görevlisi Cenk Saraçoğlu da İzmir, Edirne, Trabzon gibi şehirlerde yaşanan Kürtlere ve "Kürt sanılanlara" yönelik linç girişimleri üzerinden orta sınıfın Kürt düşmanlığını anlatıyor.
Ölümünün üçüncü yılında Ermeni gazeteci Hrant Dink'le Nor Radyo'dan Sayat Tekir'in 4 yıl önce yaptığı söyleşi ve Dink cinayetiyle ilgili yazdığı "Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları" kitabı nedeniyle 32 yıl hapsi istenen gazeteci Nedim Şener de derginin konukları arasında.
Bağımsız bir sinema mümkün mü?
Express bu sayısında Reha Erdem, İnan Temelkuran, Özgür Doğan, İrfan Demirkol, Özcan Alper, Tolga Esmer ve Ersan Coşar'a bu soruyu soruyor, yanıtların izinden giderek sorunun yanıtını bulmaya çalışıyor.
Express kitapçılarda.(BÇ)