Sıralamada Türkiye'nin hemen üzerinde yer alan ABD ise sondan ikinci. Evrimi kabulde en yüksek oranlara sahip ilk üç ülke, sırasıyla İzlanda, Danimarka ve İsveç.
Bilimsel biyolojik evrimi çalışma konusu olarak belirleyen, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Hacettepe Üniversitesi'nde görev yapan akademisyenlerin oluşturduğu Evrim Çalışma Grubu, araştırmayı yapan bilim insanlarından Jon D. Miller'la yaptıkları görüşmeye ilişkin ve değerlendirmelerini içeren bir açıklama yaptı.
Eğitim sisteminde yaratılışçılığa yer veren tek ülke: Türkiye
Araştırmacılar kendi ülkelerinden daha düşük kabul oranına sahip tek ülke olan Türkiye'yi de "laik-teokratik devlet tartışmalarının hâlâ sürdüğü bir ülke" olarak tanımlıyorlar.
Araştırmacı Jon D. Miller Evrim Çalışma Grubu'nun "Devlet okullarında 'yaratılışçılığın' öğretildiği Türkiye'den başka bir ülke olup olmadığı" sorusunu şöyle yanıtlıyor:
"Avrupa'da, Kuzey Amerika'da ve Asya'da, Türkiye dışında hiçbir ülkede, devlete bağlı eğitim sisteminde 'yaratılışçılık' fen derslerinde yer almıyor. ABD'deyse 'akıllı tasarım' adı altında yaratılışçılığın öğretilmesi için çeşitli girişimler var; ancak bu mahkemeler tarafından engelleniyor."
Evrim Çalışma Grubu, "En önemlisi bilimsel düşünceyi benimsemiş ve Türkiye'yi bilimde ileri götürecek bireyler yetiştirilmek isteniyorsa bu çarpıklık derhal düzeltilmeli" diyor.
Jon D. Miller ve arkadaşlarının 11 Ağustos'ta yayınlanan araştırmasına göre ABD'li yetişkinlerin üçte biri evrimi kesin bir şekilde reddederken, yetişkinlerin sadece yüzde 14'ü evrimi kesin bir şekilde kabul ediyor, muhtemelen doğru diyenlerle bu oran yüzde 40'lara ulaşıyor.
Avrupa ve Japonya'da ise manzara oldukça farklı tüm Avrupa ülkeleri (Türkiye hariç) ve Japonya'da yetişkinler evrimi ABD'ye göre anlamlı derecede daha fazla oranlarda kabul ediyor. İzlanda, Danimarka, İsveç ve Fransa'da evrimi kabul eden yetişkinlerin oranı yüzde 80 ve daha fazla iken, Japonya'da bu oran yüzde 78. Türkiye'de ise evrimi kabul eden yetişkinlerin oranı yüzde 20-30, evrimi reddedenlerin oranı ise yüzde 50 civarında.
ABD'deki manzaranın sorumlusu köktendincilik ve bilimin siyasallaştırılması
Araştırmacılara göre ülkelerinde evrimi kabulün Japonya ve Avrupa'ya göre bu kadar düşük olmasının nedeni ülkelerindeki yaygın köktendincilik ve bilimin siyasallaştırılması.
"ABD'deki yaygın olan Protestan köktendinciliğin, ana akım Protestanlık ve Katoliklikten farkı bu manzaranın sorumlularından. Protestan köktendinciler İncil'in kelimesi kelimesine ve yorumlanmadan doğru kabul edilmesi gerektiğine inanıyorlar.
"Bu durum İncil'in 'Yaratılış' bölümünün bilimsel gerçeklere tercih edilmesine neden oluyor. Öte yandan ana akım Protestan ve Katolikler İncil'in 'Yaratılış' bölümüyle evrim kuramı arasında bir çelişki görmüyorlar. Amerika'daki bir diğer sorunsa evrimin siyasi bir konu haline getirilmesi, Cumhuriyetçi Partinin Muhafazakar kanadı Güney ve Orta Batı eyaletlerinde desteğini artırmak için yıllardır 'yaratılışçılığı' kullanıyor." (KÖ/TK)