Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de, gazetenin mirasçısı "Yeni Evrensel" de yayımlanan haberlere verilen cezalar nedeniyle Türkiye'yi ifade özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle tazminata mahkum etti.
Savcı ve Mahkeme, beraat kararını AİHS'e dayandırdı
Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün (24 Ocak) görülmeye başlayan davanın duruşmasına sanık olarak yargılanan Belek ve Bayar ile avukatları Devrim Avcı katıldılar.
Gazetesinin 14 Eylül 2006 tarihli sayısında çıkan "JİTEM'ciler Diyarbakır'a çağrılmıştı" başlık haberden 2'şer yıl hapisleri istenen iki gazeteci, Genelkurmay'ın şikayeti üzerine kovuşturmalık oldular.
Duruşmada söz alan Belek, gazete sahibi olarak sadece mali işlerle ilgilendiğini söylerken Bayar, suça gerekçe gösterilen haberin başka medya organlarında da yer aldığını, habere basın özgürlüğü çerçevesinde iddia olarak yer verdiklerini, hakaret kastı bulunmadığını ifade ederek beraatini istedi.
Müvekillerinin sözlerine katıldığını ifade eden gazete avukatı Devrim Avcı da, haberin basın özgürlüğü sınırları içerisinde kaldığını savunarak habercilerin beraat etmelerini talep etti.
Görüşleri dinledikten sonra ilk duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan Savcı Mücahit Ercan, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesi bağlamında ifade ve basın özgürlüğü kapsamında yapılan ve eleştiri sınırları içinde kaldığını düşündüğümüz eylemler nedeniyle unsurları oluşmadığından her iki sanık hakkında ayrı ayrı beraat kararı verilmesi talep ve mütalaa olunur" dedi.
Mütalaa doğrultusu karar veren Mahkeme Başkanı Hakim Fethi Güler, haberi AİHS'nin 10/1 maddesi kapsamında değerlendirerek gazeteciler hakkında beraat kararı verdi.
"JİTEM'ciler Diyarbakır'a çağrılmıştı"
Dava konusu olan haberde, Diyarbakır'ın Bağlar semtinde bulunan Koşuyolu Parkı'nda yedi kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamadan kısa bir süre önce eski JİTEM elamanlarının Diyarbakır'a çağrıldığı iddia edilmişti.
İddianamede suçlamaya gerekçe gösterilen bölümde şu ifadeler yer alıyor: "Patlamadan kısa bir süre önce JİTEM'de daha önce görev yapmış emekli ya da ordu ile ilişkisi kesilmiş subay, astsubay ve uzman çavuşların Diyarbakır'a çağrıldığı iddia edilmişti. 7. Kolordu Komutanlığı'nda kendilerine tahsis edilen ayrı bir binada iki haftadan bu yana eğitim ve kursa tabi tutulan JİTEM elemanları ve itirafçılara "operasyonel" ve "istihbarat" konularında eğitim verildiği öne sürülüyor. Eski JİTEM elemanları ve itirafçılar hem yeni eğitime tabi tutulurken, yeni seçilen kursiyerlere de bunlar tarafından eğitim veriliyor. Bir tuğgeneralin başında olduğu yeni oluşumda, Diyarbakır'daki eğitimler subaylar tarafından veriliyor...."
AİHM, Türkiye'yi 6 avroya mahkum etti
"Yeni Evrensel" gazetesinin AİHM'de açtığı davada ise Türkiye, AİHS'de yer alan ve "ifade özgürlüğü hakkı"nın güvence altına alan 10. maddeyi ve "adil yargılanma hakkı"nın tanımlayan 6. maddeyi ihlal ettiği gerekçesiyle mahkum oldu.
Davacı sorumlu müdür Bülent Falakaoğlu ve imtiyaz sahibi Fevzi Saygılı'nın başvurularını değerlendiren AİHM, sanıklara Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görüşünün tebliğ edilmemiş olması, hapis mahkumiyetleri ve gazeteye verilen yayın durdurmayı cezaya gerekçe gösterdi.
Türkiye, Falakaoğlu'ya 5 bin avro (9 bin YTL) maddi ve manevi tazminat ödeyecek. AİHM, ayrıca, her iki başvurucunun birlikte yaptıkları bir diğer başvuru kapsamında da Saygılı'ya bin avro (bin 800 YTL) mahkeme gideri ödemeye karar verdi. (EÖ/KÖ)