Haberin Kürtçesi için tıklayın
Evrensel Gazetesi 22 yaşına girdi.
Gazete, kuruluşunun 22. Yıl dönümünde yayınladığı yazıda “Gerçeğin peşinde koşan, halkı doğru bilgilendirmeyi temel şiar edinen ve ezilenlerin sesi olma ilkesini hep önde tutan bir gazete olmaya çalıştık. Bu çabamız bundan sonra da devam edecek” dedi.
Gazete ayrıca 22. yaş gününde Evrensel'i çeşitli yönleriyle ele alan yazıların bulunduğu özel bir ekle çıktı ve "Baskının ve sömürünün olmadığı bir dünyanın haberini yapacağımız yılların ümidiyle... Okurlarımıza sevgi ve saygıyla..." mesajını paylaştı.
bianet’e konuşan Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat Evrensel’i “kolektif bir okul” olarak nitelendirdi. Polat şöyle konuştu:
“Evrensel’in yöneticiliğini yapmış gazeteciler bugün mesleğin duayenleri olmuş durumda. Gazetenin yetiştirdikleri ise bugün yöneticilik yapıyor. Evrensel en çok da editör yetiştirdi. Ama bunun yanında Evrensel de gazetecilerden, onların birikimlerinden çok şey öğrendi. Bu anlamda burası kolektif bir gazetecilik okulu oldu.”
Evrensel Gazetesi
Evrensel, aylar süren hazırlık sürecinin ardından ilk sayısını 7 Haziran 1995'te çıkardı. İlk Genel Yayın Yönetmeni Celal Başlangıç’tı.
Gazete 235 kişilik bir ekiple yola çıkmıştı.
İlk sayının, ilk sayfasını Ümit Kıvanç hazırladı. Gazete kadrosunda olmayan Kıvanç, ilk sayının yetişmesi için Evrensel’le dayanışmış, sayfanın sekreterliğini yapmıştı.
22 yılda aralarında Ertuğrul Kürkçü, Mustafa Sönmez, Ertuğrul Mavioğlu, Yurdagül Erkoca, Murat Çelikkan’ın da olduğu çok sayıda gazeteci Evrensel’de çalıştı.
Evrensel ilk cezasını, yine ilk sayısında yer alan, İsmail Gülgeç’in Entelektüel Ayısı nedeniyle aldı. Karikatürde, koltuğa gömülmüş, keyifle piposunu tüttüren bir ayı, “Çok mutluyum be! Bizi hayvanlar yönetiyor...” diyordu.
Sonrasında da davalar devam etti.
8 Ocak 1996’da gazetenin muhabiri Metin Göktepe gözaltında öldürüldü. Gazete, 1999 ve 2000 yıllarında çeşitli kapatma davalarıyla mücadele etti.
Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesini izleyen süreçte "Barış talebine idam" manşeti nedeniyle kapatıldıktan sonra “Yeni Evrensel” ile yola devam etti.
Kürt sorununa ilişkin haberleri nedeniyle defalarca yargılanan gazete 2001’de, bugünkü, Günlük Evrensel adını aldı. (EA)