12 Eylül darbesi soruşturması tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Soruşturmayı başlatmış olan Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, Savcı Kemal Çetin'in devam ettiği soruşturma ve sonucunda hazırladığı 80 sayfalık iddianameyle ilgili açıklama yaptı.
Görüşen, "Evren ve Şahinkaya hakkında, suç tarihinde yürürlükte olan, eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 146.* ve 80.** maddeleri gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi" dedi.
Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 29. maddesi uyarınca Evren ve Şahinkaya hakkında adli kontrol uygulaması talep edildi.
Görüşen, darbeyi yapan kişilerden olan, ancak bugün hayatta bulunmayan dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun hakkında TCK'nın 64/1. maddesi gereğince ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğini ifade etti.
"Savcılık olarak bizim görüşümüze göre zaman aşımı süresi dolmamıştır. İşkence iddialarıyla ilgili de ayrı soruşturmalar yürütülüyor. Yani bu, sadece darbeyi yapan beş kişiyle ilgili soruşturma."
Görüşen, 6 Aralık 1983'e kadar olan dönemi suç tarihi olarak değerlendirdiklerini kaydederek, "İddianameye göre 2 Ocak 1980'de bir muhtıra, uyarı mektubu veriliyor. Bunu da değerlendirdik. Hem uyarı mektubu verildiği 2 Ocak 1980 tarihi, bunun dışında 12 Eylül 1980'den TBMM Başkanlık Divanı'nın oluştuğu 6 Aralık 1983'e kadarki dönem iddianameye dahil" dedi.
İddianameyi Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirecek ve 15 gün içinde karar verecek.
"Darbeye zemin hazırladılar"
Milliyet gazetesinin haberine göre, iddianamede, "Şüphelilerin darbe yapmak için şartların olgunlaşmasını bekledikleri, darbe için fırsat kolladıkları ve darbeyi yaptıkları belirlenmiştir" ifadesi yer alıyor. Darbeye zemin hazırladığı iddiasıyla Evren ve Şahinkaya'nın sorumlu tutuldukları olaylardan bazıları şöyle sıralanıyor:
* 34 kişinin öldüğü 1978'deki Taksim'deki 1 Mayıs.
* 17 Nisan 1978'de Malatya'da başlayan ayaklanma sonucu üç Alevi'nin ölümüyle sonuçlanan olaylar.
* 1978'deki Sivas katliamı.
* 19-26 Aralık 1978 arasında meydana gelen ve 100'ün üzerinde Alevi ve solcu vatandaşın hayatını kaybettiği Maraş katliamı.
* 1 Şubat 1979'da Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi'nin öldürülmesi.
* 27 Mayıs 1980'de MHP'li Bakan Gün Sazak'ın öldürülmesinin ardından Çorum'da 57 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylar. (AS)
* 146. madde: Anayasanın tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisi'ni iskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs edenler, ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına mahkûm olur.
** 80. madde: Bir suç işlemek kararının icrası cümlesinden olarak kanunun aynı hükmünün birkaç defa ihlal edilmesi, muhtelif zamanlarda vaki olsa bile bir suç sayılır. Fakat bundan dolayı terettüp edecek ceza altıda birden yarıya kadar arttırılır.