Gazetecinin, "tekzip" yoluyla kendisine hakaret edildiği gerekçesiyle Marmaris Sulh Ceza Mahkemesi'nde açtığı davanın bu davayla birleştirilmesi istemi "konuların faklı" olması nedeniyle reddedildi.
Evren çağrıldı, gelmedi
Marmaris 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün (Salı) görülen duruşmaya, mahkemenin davetiye çıkardığı Evren katılmazken, kendisini Av. Ebru Özdemir savundu.
Duruşmaya gelen gazeteci Yürek'i ise avukatları Balıkesir Barosu eski Başkanı Turgut İnal ile Meral Öndersev temsil ettiler.
Duruşmada söz alan Av. Özdemir, yazıda geçen ifadelerin müvekkilinin kişilik haklarına saldırı olduğunu ifade ederek Yürek'in cezalandırılması talebini yineledi.
Gazetecinin avukatları ise, gazeteye gönderilen tekzip metninde hakaret bulunduğu gerekçesiyle Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açtıklarını belirterek, her iki davanın birleştirilmesini istediler.
Aşırı hareketlerin yavaşlatılması kapsamında kullanılan "dizginlemek" sözcüğünün suç oluşturamayacağını da savunan avukatlar, beraat kararı verilmesini istediler.
Basının yoğun ilgi gösterdiği duruşmada esas hakkında görüşünü sunan savcı, suçun unsurlarının oluşmadığını ifade ederek gazetecinin beraat etmesi yönünde görüş bildirdi.
Davaların birleştirilmesi istemini "konular faklı" olduğu gerekçesiyle reddeden Mahkeme Başkanı, yazıda hakaret kastının bulunmadığını ve ifadelerin eleştiri kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini bildirerek gazetecinin beraat etmesine karar verdi.
Gazeteci Yürek'e hakaret davası
Haftalık gazetenin 16 Nisan 2004 tarihli nüshasında çıkan "Desantralizasyon, Yönetişim, Safsiolarite ve Marmaris'in yeni belediye başkanlarına on öneri" başlıklı yazısını gerekçe gösteren Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı, Kenan Evren'in şikayeti üzerine dava açmıştı.
Yazıda, ilçede son seçimleri kazanan belediye başkanına 10 öneriye yer verilerek, son öneride "Sanata, kültüre, tarihe, edebiyata, doğaya ve çevreye önem veriniz. Kadınları, çocukları, yaşlıları, esnafı ve çalışanları öne ve önceliğe alın. Kenan Evren ve Marmaris Sporu dizginleyin" ifadesi kullanılmıştı.
Gazetecinin, Türk Ceza Kanunu'nun 482/1-4. maddesi ile 5680 Sayılı Yasanın 16. maddesi uyarınca 3 aydan bir yıla kadar hapsi isteniyor.
Gazeteciye, 6 Mart günü de, "4 Mustafa ya da 4 Tapınma-1" makalesinde "Mustafa Kemal ve Atatürk" başlığıyla yayımlanan sözler nedeniyle ertelemeli 1 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti. (EÖ/BB)