Kayar, "Bu dava, sıradan bir davaydı" diyor ve davanın öneminin eski ve yeni Medeni Kanun'lar arasındaki çelişki olduğuna işaret ediyor.
Kayar, 4721 sayılı yeni Türk Medeni Kanunu'nun (TMK) 321 ve 293 maddesinin 3. fıkrasının, babanın rızası olsa bile, evlilik dışı doğan çocuğun babanın soyadını alamamasını getirdiğini söylüyor.
Kayar: Eski Medeni Kanun'da çocuk babanın soyadını alırdı
Kayar, " 743 sayılı eski Medeni Manun baba tanırsa, nüfusuna alırsa çocuğun, babanın soyadını almasına olanak tanırdı. Oysa yeni Medeni Kanun'un 321. ve 293. maddesinin 3. fıkrası bunu tanımıyor, evliliği şart koşuyor. Bu nedenle bu iki madde iptal istemiyle Anayasa Mahkemesine gönderildi" dedi.
Kayar, yeni Medeni Kanun'da, 321. madde, evlilik dışı doğan çocuğun annesinin soyadını alabileceği düzenlemesi yapıldı. Alınan tüm kararlar da çocuğun babasının babanın soyadını almaması durumunu getirdi. Çocuk yeni Medeni Kanun'a göre ancak anne ve babasının evlenmesi halinde babasının soyadını alabilir oldu" diye konuşuyor.
Baba kabul etse de evlilik bağı şart
Bu durumun itilaf olmasa da, baba çocuğunu kabul edip, nüfusuna geçirmek istese bile yasal zorluklara yol açtığını belirten Kayar şöyle konuştu:
"Düzenlemenin Anayasanın özellikle eşitlik ilkesine ve ilgili diğer maddelerine, Uluslararası sözleşmelere (Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi) aykırılığı nedeniyle iptal istemli açılan davada hakkı bulundu. Bakırköy 6.Aile Mahkemesi itirazı, TMK 321 ve TMK 293/3 maddelerinin iptali için dosyanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesine karar verdi."
Yeni Medeni Kanun ne diyor?
* 4721 sayılı TMK:MADDE 321.- Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin; evli değilse ananın soyadını taşır.
* Yine TMK 293/3aha önce tanıma veya babalığa hükümle soybağı kurulmuş çocukların ana ve babası birbiriyle evlenince, nüfus memuru re'sen gerekli işlemi yapar.
* Bu düzenleme gereği evlilik dışı doğan çocuk sonradan evlenme durumu hariç babanın soyadını alamıyor, babanın nüfus hanesine tescil edilemiyordu.(AD)