Ev-Eksenli Çalışan Kadınlar 2 .Ülke Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıklandı.
Emeklerinin görünür olması talebiyle 2-3-4 Aralık 'da Ankara'da toplanan kadınlar, kamunun hangi sorumluluklarını yerine getirdiği ve bundan sonra ne yapılacağı konuşuldu. Bulgaristan, Makedonya ve Romanya'dan ev eksenli çalışan örgütlerinden konuklarla diğer ülkelerdeki çalışma şartlarına ve örgütlenmeye ilişkin deneyim ve bilgilerini paylaşıldı. Ülke içinde ve dışında ev eksenli çalışan kadınların iletişim ve dayanışma ağının genişletilmesine karar verdi.
Türkiye'nin henüz taraf olmadığı Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 177 sayılı Evde Çalışma Sözleşmesi'nin onaylanmasını öncelikle talep edildi.
Konferansın sonuç bildirgesi şöyle:
* Ev-eksenli çalışan kadınlar olarak, öncelikle, ev-eksenli çalışan kadınları dayanışma ve örgütlenmemize katılmaya çağırıyoruz.
* Görünmezlik sorunumuzun aşılabilmesi için kamu kuruluşları ve yerel yönetimlerin, üniversitelerin araştırma ve duyarlılığına çok ihtiyacımız var.
* İşçi sendikalarının ev eksenli çalışma ve ev eksenli çalışanlara duyarlı hale gelmesini, bu alanda çalışmalar yapmasını ve bizimle işbirliğine özen göstermesini istiyoruz.
* Uluslararası kuruluşların Türkiye'ye verdiği desteklerin görünmezliğimizi azaltacak program ve projelere yönlendirilmesini istiyor, bekliyoruz.
* Devlet politikalarında görünür olmayı, taleplerimize cevap bulmayı, kamu kurum ve kuruluşlarının ev-eksenli çalışmaya ilişkin ve ev-eksenli çalışan kadınların çalışanlar olarak haklarını geliştirecek çalışmalarında sosyal taraf olarak muhatap ve işbirliği içinde olmayı, ayrıca kamunun kendi arasında eşgüdüm içinde olmasını istiyoruz. Kamunun kadın-erkek eşitliği amaçlı ve ev-eksenli çalışan kadınlarla ilgili birimler oluşturmasını ve bu birimlere bütçe ayırmasını bekliyoruz.
Bu çalışmalar içinde;
* Ev-eksenli çalışmaya ilişkin tanımların ortaklaştırılması ve standartlaştırılmasına,
* Ev-eksenli çalışanlara ilişkin veri tabanının oluşturulmasına,
* Örgütlenmemizin kolaylaştırılması ve kooperatiflerimizin desteklenmesi için yasal ve bürokratik sıkıntıların, mali yüklerin azaltılmasına, örneğin vergi muafiyetlerinin sağlanmasına, fuarlarda standların ev-eksenli çalışanlar kuruluşlarına ücretsiz ya da çok düşük ücretle verilmesine;
* İş ve sosyal güvenlik yasalarında gerekli düzenlemeler yapılarak, ödeyebileceğimiz düzeydeki primlerle emeklilik, sağlık ve iş sağlığı ve güvenliğimizin sağlanmasına;
* İş arama ve bulmakta kamunun bizi gören göze kavuşturulmasına;
* Kamunun tüm çalışmalarının cinsiyete duyarlı hale getirilmesine öncelik verilmesini istiyoruz. (ÇT)
-------------------------------
* Ev-Eksenli Çalışan Kadınlar 2.Ülke Konferansı"na ilişkin ayrıntılı bilgiye, 'Ev Eksenli Çalışan Kadınlar' isimli facebook sayfasından ulaşabilirsiniz.