*Fotoğraf galerisi için tıklayın.
Saadet, atölye çallışmaları başlarken annesinin bir günlük ev işlerini anlatmaya karar vermişti. Neden olarak da 40 yaşında ve sekiz çocuk sahibi olan annesi Fatime Hanım'ın evdeki bütün yükü üstlenmesine rağmen hiç şikayet etmemesini gösteriyordu. Annesini sadece sevmekle kalmıyor sahip olduğu çok farklı becerilere de saygı duyuyordu.
Saadet Batman'ın eski mahalleleriden biri olan Yeşiltepe'de yaşıyor. Şehrin en dar gelirli ailelerinin yerleştiği bu mahalledeki evlerin hemen tamamında birbirine benzeyen hayatlar yaşanıyor.
Saadet'in fotoğraf makinesini eline aldığı ilk günden itibaren üç ay boyunca çektiği fotoğraflar üstünde defalarca konuşuldu; konunun ayrıntılarına inmesi ve daha katmanlı planlar çekmesi önerildi. Saadet gün geçtikçe hikayesine daha yoğunlaştı ve daha yakın fotoğraflar çekmekle kalmadı, konunun kapsamını genişletmeye başladı. Annesinin hikayesini anlatmak için başlayan fotoröportaj "evde bir gün" hikayesine dönüştü.
Saadet'in hikayesinde ablası, kardeşleri ve babaannesi de görünmesine rağmen çalışmanın ekseninde annesi Fatime Hanım duruyor. Onunla birlikte ev içi emeğin görünmez yanları fotoğraflanıyor.
Saadet'in çektiği fotoğraflardan yapılan bu seçki evdeki yaşantıyı anlatırken sabahın erken saatlerindeki görüntülerle başlıyor. Fatime Hanımın etrafında kurgulanan günlük işlerin ardından akşam saatlerinde tamamlanıyor. (Saadet Ekinci 15 yaşında)
Rojek Lı Malê
Saadetê, di destpêka xebata atolyeyê de biryar girtibû ku rojek karên malê yên diya xwe vebêje. Wekî sedem jî, diya wê Fatîme Xanim a 40 salî û xwedî 8 zarok, ku hemû karên malê dike û tu gazinan nake, nîşan da. Ne ku tenê ji diya xwe hez dikir, li hember jêhatîbûna wê ya piralî jî rêzdar bû.
Saadet li taxa kevin a Batmanê, li Yeşiltepe dijî. Malbatên ku hatina wan a aborî pir hindik e, li vê taxê bi cih dibin, malên taêx hema bi giştî bi jiyaneke wekî hev dişubin hev.
Ji roja yekem ku Saadetê wênekêş girt destê xwe, di sê mehên ku wêne kişandin de, bi caran li ser wêneyan axaftin hatin kirin; pêşniyaz hatin kirin ku kîtekîtên mijarê bên kişandin û planên qat bi qat bikişîne. Saadet roj bi roj li ser çîroka xwe hûrtir bû. Ne ku tenê wêneyên ji nêzîktir ve kişand, mijar berfirehtir kir. Vegotina çîroka diya xwe veguherand hevpeyvîna bi wêne ya "rojek li malê".
Di çîroka Saadetê de xwişa wê ya mezin, xwişk û bira û bapîra wê jî dixwiyin, lê di navenda xebatê de diya wê Fatîme Xanim heye. Digel wê jî aliyên nexwiya yên keda nav malê hatine kişandin.
Ev bijareyên ku ji nav wêneyên Saadetê hatine hilbijartin, digel vegotina jiyana malê, bi dîmenên serê sibehê dest pê dike. Piştî honandina karên li dora Fatîme Xanimê, bi êvara rojê re diqede. (Saadet Ekinci 15 salî)
* Anadolu Kültür'ün 2002'den beri kültür ve sanatın sivil alanların oluşmasına destek sağlayacağına ve çatışmalı ortamlarda barışa katkı sunacağına inanarak Anadolu'da çalışmalar yürütüyor. Açık Toplum Vakfı ve Chrest Foundation'ın da destek verdiği "Fotoğrafla Hatırlamak: Çocuk ve Gençlerle Fotoğraf Atölyeleri" projesi onlardan biri.
59 genç fotoğrafçı üç ay süren atölyeleri boyunca kendi yaşadıkları yerleri ve kendi hikayelerini fotoğraf aracılığıyla anlattı. Şırnak, Batman, Van, Mardin ve Yüksekova'dan 2011 yılına dair birer belge olan bu çalışmalar, Türkçe ve Kürtçe olarak hazırlanan kitap Anadolu Kültür tarafından yayınlandı. Bu başarılı projede üretilen fotohikayeleri, bianet'ten dizi olarak bu linkten izleyebilirsiniz.