İmece Ev İşçileri Sendikası, ilk Olağan Genel Kurulu’nun ardından bir basın açıklaması yaparak taleplerini sıraladı.
Ev işçilerinin sigortalanmasının pratikte çok zor olduğunu belirten sendika, “İşverene ceza kesilmesini değil, devletin önce kolay sigorta yapılması için çözüm getirmesini istiyoruz” diyerek kolay sigorta çözümü talep etti.
Sendika ayrıca ev işçilerinin özel istihdam büroları adı altında taşeron sistemine mahkum edilmesine karşı çıktı.
Türkiye’nin ILO 189 "Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi" ile ILO C176 "Maden Ocaklarında Sağlık ve Güvenlik Sözleşmesi”ni imzalamasını talep etti.
DİSK’e üyelik başvurusu
19 Aralık 2013’de resmen kuruluşunu ilan eden İmece Ev İşçileri Sendikası’nın ilk Genel Kurul’unda Soma, Şırnak'ta ve iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden işçilerin anısına saygı duruşu ile başladı. Kongreye Antalya ve Bursa sendika kurucu üyeleri, üyelerin yakınları, DİSK temsilcisi, basın emekçileri ve çok sayıda misafir katıldı. Sendikanın kuruluşunu anlatan "Külkedisi Değiliz" belgeselinin gösterimini yapıldı.
Sendikaya Genel Başkan olarak ev işçisi Ayten Kargın; Genel sekreter olarak ise ev işçisi Gül Korkutan seçilirken, Genel kurul kararıyla DİSK’e üyelik başvurusu yapma kararı alındı.
“Sigorta yapmak deveye hendek atlatmaktan daha zor”
ILO 189 Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi'nin imzalanmasının yıldönümü olan 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü'ne ilişkin Galatasaray Lisesi önünde düzenlenen basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Ev işçileri olarak çok ağır sömürü koşulları ile karşı karşıyayız. İşçi olduğumuz halde iş yasası kapsamında değiliz. Bu ayrımcılık biz ev işçilerinin emeğinin yok sayılması demektir.
“Bize deniyor ki bir gün bile çalışsanız işvereniniz sigorta yapmak zorunda. Oysa bu sadece kağıt üstünde doğrudur. Gerçekte ise ev işçisini sigorta yapmak deveye hendek atlatmaktan daha zordur. Basında haberler çıkıyor. Villalara gidip astronomik cezalar kesildiği söyleniyor. Biz ceza istemiyoruz. Devletin önce kolay sigorta yapılması için çözüm getirmesini istiyoruz. Hiçbir ev işvereni mevcut yasayı ve mevzuatı uygulayacak uzmanlığa ve donanıma sahip değildir.
“Kağıt üstünde verilmiş sigorta hakkı hak değildir. Soruyoruz bir milyonun üstünde ev işçisi var bunlardan kaçı sigortalı? Ev işçileri işçi olmaktan kaynaklı bütün haklarını ve hizmet çeki ya da kupon sistemi gibi kolay sigorta çözümü talep etmektedir.
“Taşeron sisteminin getirilmesi, ev işçilerinin özel istihdam büroları ve kiralık işçi bürolarına mahkum edilmesi sanki ev işçisine iyilikmiş gibi sunuluyor. Oysa taşeronlaşma, kiralık işçi büroları ve özel istihdam büroları bizim değil, sırtımızdan sermaye biriktirmek isteyen patronların talepleridir.
“Ev işçileri kiralık değildir. Ev işçisi işçidir! Kiralık işçi büroları, özel istihdam büroları kapatılsın
“Güvencesiz çalışma, taciz, mobbing, meslek hastalıkları ve iş kazası riskini artırmaktadır. Göçmen ev işçileri için bu riskler katlanarak artmaktadır. Göçmen ev işçilerinin çalışma izni ve çalışma koşulları iyileştirilsin.” (ÇT)