Gezi direnişinde polis Ahmet Şahbaz’ın öldürdüğü Ethem Sarısülük’le ilgili bugün yeniden görülmesine başlanan davada, mahkeme, Şahbaz’a verilen para cezasının 15 bin 200 liraya yükseltilmesine hükmetti.
Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Şahbaz'a verilen ve paraya çevrilen 10 bin 100 lira para cezası Yargıtay’ca bozulmuştu.
“İnsan hayatıyla dalga geçer gibi bir karar”
Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, bugünkü sonucu “insan hayatıyla dalga geçer gibi bir karar” diye niteledi:
“Yargılama boyunca hukukdışı çok şeyle karşılaştık. Hatta bırakalım hukukdışı olmasını, çoğu gayrimeşru uygulamalardı. Yargılama sürecinde usul hukuku tamamen bir kenara itildi ve açık şekilde siyasi iktidarın baskısıyla polis hakkında beraat gibi karar verildi.
“Yargıtay, cezanın asgari sınırdan değil, üst haddinden verilmesini gerektiğini ifade etmiş ama suçun vasfını değiştirmemişti. Suç, ‘kasten öldürme’ olmalıydı ama Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi daha önceki yargılamada, ‘meşru müdafaa sınırının kasıt olmaksızın aşılması’ değerlendirmesini yaparak bu suç üzerinden takdir kurmuştu. Yargıtay bu suç vasfını onaylayarak gayrimeşru bir karar vermişti. Bugünkü duruşmada da bu karara uyuldu.”
“Ceza veren hakim rütbesi indirilerek sürülmüştü”
Bayraktar bianet’e yaptığı açıklamada, bugüne nasıl gelindiğini, yargısal süreci de şöyle özetledi:
“Ankara’daki ilk yargılamada mahkeme, ‘kasten öldürme’ suçundan ceza verip ‘ağır tahrik’ indirimine giderek 7 yıl 9 ay ceza vermişti. Bu karar Erdoğan’ca sert tepkiyle karşılaşmış, hakimler ‘paralel yargı’ diye itham edilmişlerdi. O mahkemenin başkanı rütbesi indirilerek Sincan Asliye Ceza Mahkemesine sürüldü, savcısı da tutuklandı.
“Yargılama Aksaray’a sevk edildiğinde de sanık avukatları, buradaki mahkeme heyetine önceki heyetin ‘başına gelenleri’ adeta parmak sallayarak sık sık hatırlattı. Yani, siyasi iktidarın baskısı devam etti.”
Bayraktar kararı temyize götüreceklerini, Yargıtay’ın bugünkü kararı onaması halinde Anayasa Mahkemesine, oradan çıkacak sonuca göre de dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacaklarını ekledi.
"Hukuksuz, yasadışı, gayrımeşru..."
Kazım Bayraktar, Yargıtay kararıyla ilgili bianet’e daha önce yaptığı açıklamada da “Yargıtay, hukuksuz, yasadışı, gayrımeşru kararlar ile uygulamaların üzerine sünger çekerek, yok sayarak yerel mahkeme kararının esas gerekçesini onayladı” demiş, Yargıtay’ın bozma kararının, sadece hapis cezasına çevrilen para cezasının yükseltilmesini sağlayacağını belirtmişti.
TIKLAYIN - AVUKAT BAYRAKTAR: ETHEM SARISÜLÜK DAVASINDA BERAAT GİBİ KARAR VERİLDİ
Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Aralık 2016’daki kararıyla, polis Şahbaz’a “olası kast ile öldürmek” suçundan verilen 1 yıl 4 ay 20 günlük hapis cezasını 10 bin 100 TL’lik para cezasına çevirmişti. Yargıtay Başsavcılığı da Şahbaz'a verilen para cezasını yeterli bulmuş ve onanması yönünde görüş belirtmişti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise sanık polis Şahbaz’a verilen ve paraya çevrilen 1 yıl 4 ay hapis cezasıyla ilgili, sanığa alt sınırdan ceza verilmesinin doğru olmadığını, cezanın arttırılması gerektiğini belirtmişti.
Sanık polis Şahbaz: “Kasıtlı olmadı, ben de can taşıyorum”
Bugün Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük ve kardeşi İkrar Sarısülük ile avukatları katıldı.
Tutuksuz yargılanan sanık polis memuru Ahmet Şahbaz da duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
Şahbaz, savunmasında “Ben de üzgünüm. Bu olay kasıtlı olmadı. Benim üzerime taşlar atıldı. Ben de can taşıyorum. Takdir mahkemenindir” dedi.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Şahbaz’a verilmiş olan 10 bin 100 liralık para cezasının 15 bin 200 liraya çıkarılmasına hükmederek davayı sonlandırdı.
7 yıl hapisten para cezasına nasıl gelindi? |
Dava ilk olarak Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmüş, mahkeme Şahbaz’a 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına hükmetmişti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi kararı usulden bozarken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Şahbaz'ın cezasında yapılan indirimlerin fazla olduğu, Şahbaz’a kasten öldürmeden daha yüksek bir ceza verilmesi gerektiği yönünde mütalaa hazırlamıştı. Yargıtay’ın bozma kararının ardından dosya Aksaray Ağır Ceza Mahkemesine nakledildi, Şahbaz tahliye edildi. Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi de dava hakkındaki kararını 19 Aralık 2016’da açıkladı, Şahbaz’a 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verdi, bu ceza da paraya çevrildi. Avukat Bayraktar, olası kast ile öldürmek suçundan verilen 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasının, bugünkü para cezası kararına nasıl çevrildiği sürecini bianet’e anlatmıştı: “Cezanın nasıl değiştiğinin yanıtı, Türkiye’deki siyasal konjonktürün değişimiyle yakından ilgili. Davanın başından, hatta Ethem’in vurulduğu andan itibaren olay, Türkiye’nin siyasal ortamından bağımsız değildi. Siyasal baskı altında yargılama süreci yaşandı.” |
Ne olmuştu? |
Gezi direnişine destek için Ankara'da yapılan eylemde, 1 Haziran 2013’te polisin açtığı ateş sonucu OSTİM işçisi Sarısülük başından vuruldu. Ağır yaralı olarak Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. 14 Haziran’da yaşamını yitirdi. Sarısülük’ü vuran silahın polis Ahmet Şahbaz’a ait olduğu balistik raporuyla kanıtlandı. Ankara 13. Sulh Ceza Mahkemesi, “meşru müdafaa sınırında kalması olasılığının varlığı” gerekçesi ile Şahbaz’ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Dava 3 Eylül 2014’te sonuçlandı. Mahkeme heyeti, haksız tahrik indirimi, “iyi hal” indirimi ve takdiri indirimde bulundu. Şahbaz’a verilen ceza bu indirimlerle 7 yıl 9 ay 10 gün oldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, cezayı az buldu, Şahbaz’a kasten öldürmeden ceza verilmesini istedi. Yargıtay kararı usul yönünden bozdu. Yeniden yapılan yargılamada, Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi 19 Aralık 2016’da kararını açıkladı, Şahbaz'a 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verildi. Hapis cezası, 10 bin 100 lira adli para cezasına çevrildi. |
* Fotoğraf: Hasan Bölükbaş – Aksaray / DHA
(AS)