Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin, muhabiri Pınar Gayıp ile birlikte dört kişinin tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Gazeteciler tahliyelerini talep etti. Duruşma savcısı, dosyada eksik unsurların giderilmediğini gerekçe göstererek, tüm tutukluların tutukluluklarının devamını istedi
Mahkeme, Semiha Şahin ve Pınar Gayıp dahil dört tutuklu sanığın tutukluluklarının devamına hükmetti. Bir sonraki duruşma 5 Aralık 2018’de.
Gayıp ve Şahin 13 Nisan saat 02.00 sularında evlerinden gözaltına alınmıştı. 19 Nisan’da Şahin ve Gayıp, gözaltındaki SGDF üyesi Ferhat Pehlivan ve Gazi Mahakkesi’nde gözaltına alınan Gülsen İmre ile birlikte savcılığa sevkedildikleri savcılıkça tutuklanmışlardı.
Semiha Şahin "Örgüt üyesi olmak ve propaganda yapmak", Pınar Gayıp "Örgüt üyesi olmak", Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Ferhat Pehlivan ve Gülsen İmre "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılanıyor.
bia Medya Gözlem Nisan-Mayıs-Haziran 2018 raporuna göre 127 hapis gazetecinin 33'ü sanık, 40'ı şüpheli, 30'u mahkum, 24'ü hükümlü.
Şahin: Yere yatılarak gözaltına alındık
Semiha Şahin’in savunmasında şu ifadeler öne çıktı:
“Hakkımdaki gözaltı kararı, gözaltına alınma biçimim, tutuklanmam adaletin ‘A’sını aratır nitelikteydi. Uzun yıllar boyunca gazeteci olarak çalıştım. Gazeteciliğin yeni sorular sormak gerektirdiğini düşünüyorum. Özgür basında yer almayı doğru buluyorum.
“3-4 sene önce yaptığım birkaç paylaşımım, haberlerim bir araya getirilerek suç delili olarak sunuldu. Özel Harekat polislerinin de aralarında bulunduğu polislerce yere yatırılarak gözaltına alındık. Tepki göstermek için yaptığım açlık grevi de suç delili sayılmış.
“Twitter’da yedi binin üzerinde paylaşımım var. İddianamede yer alan tweetler cımbızlanarak seçilmiş.
“Dava siyasi”
“ETHA’nın ‘gündem’ sayfasında yer alan eylemlere iddianamede ‘çağrı’ olarak değinilmiş. Tüm ajanslar her gün ‘gündem’ paylaşımı yapar. Halkın haber alma özgürlüğü evrensel bir normdur.
“ETHA yasa dışı gösteriliyor, haberleri delil olarak sunuluyor. Bu nedenle bu dava hukuki değil, siyasidir. Bizler olağan şüpheli olarak görülüyoruz, zamanı gelince tutuklanıyoruz. Bu yaklaşımla adil yargılama nasıl mümkün olur?”
Gayıp: Haber suç delili sayılmış
Gayıp, sosyalist bir kadın olduğunu ve bu ideolojiyle haber yapan ETHA ajansında çalışmaya başladığını söyledi.
“Semiha ile benim gözaltına alındığıma dair ETHA’nın yayımladığı haber suç delili sayılmış. Bir ajansın kendi çalışanlarının gözaltına alınmasının haberini yapmasından daha doğal ne var?
“IŞİD çeteleri ile savaşanların haberler paylaşımlarım suç delili olarak sunulmuş. Bu haberlerin benim için ayrıca bir yeri var, çünkü Suruç Katliamı’ndan şans eseri kurtuldum.
“İstanbul’a geldiğimden beri aynı evde yaşıyorum, aynı ajansta çalışıyorum, neredeyse her gün adliyede dava takip ediyorum. Bir kez bile ifadeye çağrılmadım. İfadeye çağrılmak yerine evim sabaha karşı kar maskeli, uzun namlulu polisler tarafından basıldı. Savcılık tarafından ifademiz alınmadan tutuklandık.”
Avukat Karakoç: Tutukluluğun devamı ağır karar
Semiha Şahin’in avukatı Özcan Karakoç “Müvekkilimle ilgili 3-4 sene önceki eylemler suç ise, neden fotoğraflandığı anda emniyet savcılığa ihbar etmemiş?” diye sordu.
“Elde edilen ‘delillerin’ hukuka aykırı olarak depolandığını, insanların fişlendiğini, bunlardan yola çıkarak soruşturmaların oluşturulduğunu görüyoruz.
“Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) gece araması çok istisnaidir. Savcılık ifade almadan doğrudan tutuklamaya sevk etmiş, oysa emniyette yedi gün işlem yapılmamış. Yetkiler sınırsız ve keyfî değildir.
“Hazırlanan iddianame çok kötü. Kanun açık: Suçlar ve deliller arasında ilişki kurulmalıdır. İddianamede yer alan eylem ve anmalarda ne bir uyarı, ne polis tarafından dağıtma, ne gözaltı olmuş. Bunlar 3-4 yıl sonra nasıl delil olarak sunulur? Bir kişinin bir suçu işlediğine dair kesin bir kanaat oluşmamışsa, tutukluluğun devamı çok ağır bir karar olacak. Her türlü karar vicdani olmak zorundadır.”
Avukat Tonç: ETHA yasal faaliyet gösteriyor
Pınar Gayıp’ın avukatı Kader Tonç da savcılığın yaptığı herhangi bir işlem olmadığını, ifade almadığını söyledi.
“İddianame de emniyetin fezlekesinin aynısı. Müvekkilimin sosyal medya hesapları kapalı. Delil olarak sunulan paylaşımlar tamamıyla yasa dışı olarak elde edilmiştir.
“Örgüt üyeliği isnadı Pınar Gayıp’ın ETHA’da çalışmasına dayandırılıyor. ETHA yasal olarak faaliyet gösteriyor, ticari sicilini dosyaya sunduk.
“Pınar Gayıp’ın ETHA çalışanı olduğuna dair kaşeli bir belgeyi de mahkemeye sunduk. Düşünün, yasa dışı bir örgüt ‘bu kişiler benim çalışanımdır’ diyecek.” (BK)
* Bu haberin hazırlanmasında Punto24 Dava Takip'in paylaşımlarından yararlandık.