Emin Türk Eliçin Kültür ve Sanat Vakfı’nın (ETEV), Kadıköy’deki merkez binasında ekim ayında yedi atölye açılacak.
ETEV 2016 güz dönemi programında açılacak atölyeler şöyle:
* Joyce ve Oğuz Atay’a Dair Hikaye Fuat Sevimay’ın düzenleyeceği atölyede, James Joyce ve Oğuz Atay’ın bütün eserleri, bilmediğimiz yönleri, edebiyata getirdikleri yenilikler tanımlanacak.
* Şiirleşmeler Sezai Sarıoğlu’nun atölyesinde “düz okur” yerine “organik okur” ve “düş okur” olup çapraz okumalara heves edenler, dilin ve anlamın keyfine ve keşfine varacak.
* Türkçeyi Yanlışsız Yazma Dersi Enver Topaloğlu, yanlışsız yazmanın kendine özgü kuralları, bilgisi, görgüsü ve eğitimine dair ayrıntılar paylaşacak.
* Düşünceye Biçim Vermek Aydın Çubukçu, sanat felsefe etkileşmesi, tarih boyunca gelişme ve değişme, yeni düşünceler, yeni anlatım biçimleri üzerine atölye düzenleyecek.
* Filmlerle Türkiye’ye Bakmak Şenay Aydemir’in atölyesinde Türkiye’nin son 50 yılına özel filmler ve onar yıllık dönemler üzerinden bakılacak.
* Temel Fotoğraf Atölyesi Erdost Yıldırım, makine ve ekipman danışmanlığı, uygulama gezisi ve fotoğraf değerlendirme üzerine atölye düzenleyecek.
* Hamak Defter Atölyesi’nde ise katılımcılar kendi defterlerini yaratacak.
1 Ekim’den itibaren başlayacak atölyelerden Aydın Çubukçu’nun “Düşünceye Biçim Vermek” atölyesi dört hafta, Sezai Sarıoğlu’nun “Şiirleşmeler” atölyesi dokuz hafta sürecek. Diğer atölyeler ise sekizer hafta olacak.
Son kayıt tarihi 30 Eylül olan atölye çalışmalarına katılmak isteyenler, ayrıntılı bilgi için tıklayabilir.
ETEV hakkındaAsiye Özdemir Eliçin'in bütün amacı, eşinin ölümünden sonra adına bir vakıf kurarak onun eserlerini, felsefesini, yapıtlarını yaşatmak ve genç kuşaklara aktarmaktı. Bu hedef doğrultusunda 16 Haziran 1994'te, Emin Türk Eliçin'in 28. ölüm yıldönümünde Emin Türk Eliçin Kültür ve Sanat Vakfı'nı (ETEV) kurdu. |
Emin Türk Eliçin kimdir?Almanya'da Siyasal Bilimler dalında eğitim gördükten sonra 1937'de Türkiye'ye döndü ve Devlet Konservatuarı'na öğretmen olarak girdi. Bazı çeviriler yaptı, gazete ile dergilerde öyküler yayımladı. Resimli Ay, Yeni Edebiyat, Fikirler, Yağmur ve Toprak, Yeni Ufuklar, Ataç, Eylem, Yeni Tanin ve Gerçek dergilerindeki yazılarıyla tanındı. Resimli Ay dergisindeki ilk yazısı "Köyümde Neler Gördüm" ve Yeni Edebiyat dergisinde yayımlanan "Irgat Hasan ile Bacısı Şefika" adlı öyküsü yüzünden açılan davalardan beraat etti. 1971'de beş ciltlik "Dünya Mizahından Seçmeler" ansiklopedisini çevirdi. Aziz Nesin, "Dünya Mizahından Seçmeler" ansiklopedisi için şunları dile getirmişti: "Bizde ilk olan bu değerli ansiklopediyle okurlarımız, başka ulusların mizahlarıyla Türk mizahını karşılaştırma, ölçüştürme olanağını bulacaklar ve Türk mizahının dünya mizahı düzeyindeki yerini belirleyeceklerdir. İlerde daha geniş olarak Dünya Mizah Ansiklopedisi hazırlayacaklara da bu ansiklopedi örneklik ve kaynaklık edecektir." EserleriTürk İnkılabı ya da Şark ve Garp (1940) Yeşil Heinrich- Gottfried Keller (Çeviri 1947) Varoluşçuluk- Jean Paul Sartre (Çeviri 1962) Freud ve Öğretisi- Stefan Zweig (Çeviri 1965) Yahudi Sorunu- Jean Paul Sartre (Çeviri 1965) Demir Ökçe- Jack London (Çeviri 1966) Ansiklopedik Tarih Taraması- Yüzyıllar Boyu İleri Geri Kavgası (1967) Asya'nın Avrupa'ya Öğrettiği- Franz Altheim (Çeviri 1967) Ölümsüz Ülkeye Doğru- Amazon- Alfred Döblin (Çeviri 1968) Kemalist Devrim İdeolojisi (1970) Dünya Mizahından Seçmeler (1972) Kemalizm ve Türkiye (2004) |
(UB/EKN)