Mersin'de öldürülen Özgecan Aslan için sosyal medya üzerinden bir araya gelen yüzlerce kişi Tünel'den Taksim'e yürüdü.
facebook üzerinden "Şiddete yeter diyen erkekler, mini eteklerimizle yürüyoruz" ismiyle etkinlik oluşturulmuştu.
Saat 15:00'te Tünel'de toplanan grup içinde sadece 20 erkek etek giymişti. Tünel'den yürümeye başlayan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu gruba yolda yürüyenler de eklenince sayı Galatasaray Lisesi'ne ulaşıldığında arttı.
Yürüyüş boyunca "Erkekler vuruyor, devlet koruyor", "Kadına uzanan eller kırılsın", "Özgecanlar burada, devlet nerede" sloganları atıldı.
"Cinsiyet değil, insanlık meselesi", Mecls toplansın, acil önlem alınsın," Kadın cinayetleri politiktir", "Hür doğdum, hür yaşarım", "Ağırlaştırılmış müebbet istiyoruz" dövizleri taşındı.
Her ne kadar eylemde kadın sayısı çok olsa da erkeklerin eylemi olarak başlatıldığı için etek giyen ve giymeyen erkeklere söz verdik.
Etek giyen erkekler konuşuyor
Önce söz etek giyen erkeklerde.
Hüseyin Girit: Özgecan cinayeti gibi kadın cinayetlerinin olmasını istemiyoruz. İnsanlık adına bu eyleme katılıp etek giydim. Erkeklik pantolon giymekle olmaz. Erkeği kadını koruyacağı bir mekanizma olarak görmeye son vermeliyiz. Kadınların bizim korumamıza ihtiyacı yok.
Güven Yüksel: Kadınların eğittikleri erkekler, onların celladı oluyor. Erkek egosuyla erkek çocukları büyütülmemeli.
Kemal Yavaş: Eteğin boyunun namus olarak görüldüğü bir anlayışa karşı çıktığım için buradayım. Özgecan cinayetine karşı tepkimizi geniş kitlelere duyurmak için etek giydim.
Coşkun Kıraç: Kimin ne giydiğinin hiçbir önemi yok, kadınlara karşı bu algının değişmesi için buradayız. Başka bir dünyanın mümkün olduğunu haykırmamız lazım.
Mustafa Solak: Kadın özgür değilse erkek de özgür olamaz. Hepimiz çocuklarımız ve geleceğimiz için tedirginiz. Böyle bir ortamda sadece kadınların değil, erkeklerin rahat olması mümkün mü? Kadın erkeklerin parkta yan yana oturmasına karışan bir iktidar varken sadece kadın mı tehdit altında, erkekler de tehdit altında. Burada özgürlüklerimize de müdahale var.
Duray Yüksel: Kadınlara dayatılan o etek kısa olmuş algısına karşı buradayız. Kimse kimsenin etek boyuna karışamaz. Herkes istediğini özgürce giyebilmeli.
Söz etek giymeyenlerde
İlker Bayram: Özgecan için çok üzüldüm. Hepimizin karısı, kızı var. Kadınların daha güven içinde yaşamalarını istiyorum. Ben her gün çocuklarımı evde korkuyla beklemek istemiyorum.
Fuat Acar: Devlet gerekli önlemleri almalı. Cinayetler devam ediyorsa demek ki bu önlemler yetersiz.
Akın Demir: Bugüne kadar kadınları öldüren erkeklere gerekli cezalar verilseydi, Özgecan ve diğer kadınlar ölmezdi. Bu cinayetlerden gerekli tedbirleri almayan ve cezaları vermeyen devlet sorumludur.
Yunus Akıncıoğlu: Kadın ve erkeğin eşit olduğu ancak eğitim sistemi içinde erkek çocuklarına anlatılabilir. Bunun da ilkokuldan başlaması lazım. Sonra da ibadethanelerde de bu eşitlik vurgusu sürekli tekrarlanmalı.
Nafi Ketenci: Özgecan bir neden değil bir sonuç. Bu bir damlanın denize dönüşmüş halidir. Siz bugüne kadar hiç kimseyi cezalandırmazsınız sonu böyle olur. Hakimler kadınları öldüren erkeklere ceza indirimi verirse işte böyle olur. Erkek çocuklarına "pipini göster amcalara" diye büyütürseniz, sonra onlar da böyle tecavüzcü olur.
Hakan Başçı: Kadın cinayetlerinin durdurulması için bir erkek olarak bu eyleme katılmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu tür durumlarda toplum olarak daha güçlü tepki göstermek gerekiyor.
Ali Kılınç: Devletin sustuğu bu şiddeti kınamak için buradayım. (NV)