Avcılar'da bir polisin göğsüne tekme atması sonucu öldüğü söylenen Feyzullah Ete'nin ölümüyle ilgili polislerin tutuklanması gerektiğini söyleyen eski İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı ve hukukçu Yusuf Alataş, şöyle açıklıyor:
"Her şeyden önce bir insan ölmüş. Burada kamu düzeninin ciddi şekilde ihlali var. Polis yetkisini kullanırken ağır bir suç işleniyor. Ayrıca delillerin karartılması, olayın hem polis hem de sivil tanıklarının etkilenme ihtimali var. Bunlar, tutuklama için yeterli koşullar."
Alataş'a göre, olay "kastı aşan insan öldürme"ye giriyor. Ayrıca görevi kötüye kullanma da söz konusu. Ayrıca polislerin yargılanmasının önünde bir yasal engel olmadığını da söylüyor Alataş, ama ekliyor: "Asıl sorun uygulamada. Kamu görevlileri hakkındaki cezasızlık uygulaması. Oysa etkili soruşturma yürütülmesi gerek.Bu olayda, polis memurlarıyla sivil yurttaşlar arasında bir fark yok. Sivil biri neyle yargılanacak, nasıl muamele görecekse polisler için de geçerli olmalı."
Alataş: Ete ailesi olayın takipçisi olmalı
Alataş Ete ailesinin neden olayın takipçisi olması gerektiğini açıklıyor.
"Mutlaka adli makamlara başvurmalılar. İHD gibi hak örgütlerine ve İçişleri Bakanlığı'na da başvurmalılar. Böylece bu acıyı başkalarının da yaşamasını önlemek için bir kamuoyu oluşturulabilir, caydırıcılık yaratılabilir."
"Şiddet gören hemen tıbbi rapor alsın"
Alataş'ın kolluk kuvvetlerinden şiddet görenlere önerileriyse şöyle:
Savcılığa başvurun: Derhal adli makamlara, savcılığa başvurmak.
Şiddetin izlerini tıbben tespit ettirin: Hiç zaman kaybetmeden şiddetin izlerinin tespit edilmesi için tıbbi bir kuruma başvurmak. Zaten savcılık böyle bir başvuruda kişiyi Adli Tıbba gönderir. Ama olanak yoksa, herhangi bir tıbbi kuruluşa başvurup rapor da alınabilir.
Olayla ilgili olabildiğince ayrıntıyı anımsayın: Olayla ilgili ayrıntılar son derece önemli. Kimler vardı, nasıl insanlardı, kaç kişilerdi, ne giyiyorlardı, olay nasıl ayrıntılarla gerçekleşti.
Hak örgütlerine başvurun: Konunun takipçisi olan hak örgütlerine başvurup yardım isteyin. Çünkü kişinin tek başına verdiği mücadele sonuç vermiyor ve etkili soruşturma gerçekleşmiyor. Hak örgütlerinin desteğiyle kamuoyu yaratılması mümkün. (TK)