İstanbul, Avcılar'da Kasım 2007'de parkta arkadaşıyla oturan Feyzullah Ete'yi çıkan tartışma sonrasında göğsüne tekme atarak öldürmekle suçlanan sivil polis memuru Ali M. hakkında sekiz yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istendi.
Sabah'ın haberine göre, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede sanık memur "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama sonucu ölüme sebebiyet vermek"le suçlanıyor.
Emniyet, 26 yaşındaki Ete'nin öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada "İtişmede yere düştü; kalkamadı" demişti.
23 Kasım'da hakkında tutuklama kararı çıkan memur Ali M. cezaevine konulmuştu. İnsan hakları savunucuları Ete'nin ölümünün ardından bir kez daha Haziran 2007'de yapılan ve polisin kuvvet kullanma yetkilerini artıran Polis Vazife ve Salahiyet Yasası (PVSK) değişikliğini eleştirmişti.
Polis şiddetine karşı
İnsan Hakları Derneği (İHD) eski başkanı Yusuf Alataş, kolluk kuvvetlerinden şiddet görenlere önerilerini şöyle sıralamıştı:
Savcılığa başvurun: Derhal adli makamlara, savcılığa başvurmak.
Şiddetin izlerini tıbben tespit ettirin: Hiç zaman kaybetmeden şiddetin izlerinin tespit edilmesi için tıbbi bir kuruma başvurmak. Zaten savcılık böyle bir başvuruda kişiyi Adli Tıbba gönderir. Ama olanak yoksa, herhangi bir tıbbi kuruluşa başvurup rapor da alınabilir.
Olayla ilgili olabildiğince ayrıntıyı anımsayın: Olayla ilgili ayrıntılar son derece önemli. Kimler vardı, nasıl insanlardı, kaç kişilerdi, ne giyiyorlardı, olay nasıl ayrıntılarla gerçekleşti.
Hak örgütlerine başvurun: Konunun takipçisi olan hak örgütlerine başvurup yardım isteyin. Çünkü kişinin tek başına verdiği mücadele sonuç vermiyor ve etkili soruşturma gerçekleşmiyor. Hak örgütlerinin desteğiyle kamuoyu yaratılması mümkün. (EÜ/GG)