JBS'in uğradığı siber saldırıyla ilgili açıklama yapan Beyaz Saray, "şirketin fidye yazılımı saldırısının muhtemelen Rusya merkezli bir suç grubundan kaynaklandığına inandıklarını" belirtti.
- FİDYE YAZILIMISALDIRISI NEDİR? Bir fidye yazılımı saldırısında, bilgisayar korsanları bir bilgisayar ağına girer ve bir fidye ödenmedikçe dosyaları tutmak veya dosyaları silmekle tehdit eder.
Beyaz Saray, FBI'ın saldırıyı araştırdığını da eklerken Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre "JBS (Beyaz Saray'a) fidye talebinin muhtemelen Rusya merkezli bir suç örgütünden geldiğini bildirdi" dedi.
JBS yetkilileri ise, siber saldırıyı çözme konusunda "önemli ilerleme" kaydettiklerini ve tesislerinin büyük çoğunluğunun Çarşamba günü faaliyete geçmesini umduklarını duyurdu.
Sendikadan maaş uyarısı
JBS fabrika çalışanlarını temsil eden Birleşik Gıda ve Ticaret İşçileri Sendikası, şirketi, işçilerin maaşlarının yatırılması konusunda uyarıda bulundu. Şirket, işçilerin mağdur edilmeyeceği taahhüdünü verdi.
Beef Central ticaret grubuna göre, "süpermarketler ve McDonald's burger köftesi tedarik ağı gibi son kullanıcılar, siber saldırıdan en hızlı etkilenen müşterilerden bazıları olacak".
En büyük fabrikaları ABD'de
JBS'nin en büyük beş sığır eti fabrikası ABD'de bulunuyor ve Bloomberg'e göre, kapatmalar buradaki et üretiminin beşte birini durdurdu.
Avustralya ve Kanada'daki tesislerin de saldırıdan etkilendiği, ancak şirketin Güney Amerika operasyonları kesintiye uğramadığı açıklandı.
Benzer saldırıda fidye ödenmişti
Geçen ay, ABD'nin güney doğusundaki yakıt dağıtımı şirketi, Colonial Pipeline'ı hedef alan bir fidye yazılımı saldırısının ardından birkaç gün boyunca çalışamaz duruma gelmişti.
Müfettişler, saldırının Rusya ile bağları olan bir grupla da bağlantılı olduğunu söylüyorlar.
Colonial Pipeline, sorumlu siber gruba 4,4 milyon dolar fidye ödediğini doğruladı.
ABD hükümeti geçmişte şirketlerin gelecekte başka saldırılara davet etmeleri durumunda fidye yazılımı saldırıları için suçlulara ödeme yapmamalarını tavsiye etti.
Amazon yangınlarında eleştirildiler
Dünyanın en büyük et paketleyicisi olan JBS SA, yağmur ormanlarının tahribatına neden olan Brezilya sığır eti endüstrisindeki rolüne yönelik eleştiri alan şirketler arasındaydı.
Şirket, Mart ayında yaptığı bir açıklamada 2040 yılına kadar şirketin küresel sera gazı emisyonlarının dengesini sıfırlamayı taahhüt etti.
JBS, 2019 yılında kendi operasyonlarının endüstriyel tesislerinin tahmini 4,6 milyon ton karbon emisyonu ve enerji kullanımından 1,6 milyon ton karbon emisyonu ürettiğini söyledi.
Brezilya, dünyanın en büyük ticari sürülerinden birine ev sahipliği yapıyor ve yeni sığır çiftlikleri, iklim krizine karşı önemli bir siper olan Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaşmanın başlıca sorumlusu olarak görülüyor.
(PT)