Estonya Başbakanı Kaja Kallas, sosyal medya hesabından evlilik eşitliğinin yasalaştığını duyurdu.
Başbakan şöyle dedi:
“Ülkemle gurur duyuyorum. Herkesin haklarına saygı duyulan ve insanların özgürce sevebildiği bir toplum inşa ediyoruz.”
Karar 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek.
It's official: #Estonia has legalised marriage equality. We join other Nordic nations with this historic decision.
— Kaja Kallas (@kajakallas) June 20, 2023
I'm proud of my country. We're building a society where everyone’s rights are respected and people can love freely.
The decision will enter into force from 2024. pic.twitter.com/tQJdO70eEo
18 ülkede yasal
Evlilik eşitliği şu anda dünya genelinde 32, Avrupa genelinde 18 ülkede yasal.
Hollanda 2001'de eşcinsel evliliklerin uygulandığı ilk ülke olmuştur ve ardından onu Belçika, İspanya, Norveç, İsveç, Portekiz, İzlanda, Danimarka, Fransa ve diğer ülkeler izledi.
İrlanda'da eşcinsel evlilik ilk defa halk oylamasına sunulmuş ve referandum sonucunda evlilik eşitliği 2015’te yasallaştı.
Avusturya, 1 Ocak 2019 tarihinde eşcinsel evlilikleri kabul etmeye başladı. 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan halk oylaması ile İsviçre'de de evlilik eşitliği (ehe für alle) kabul edilmiştir. Evlilik eşitliğini son olarak 21 Temmuz 2022 tarihinde Andorra Prensliği kabul etti.
Amerika kıtası
ABD'nin Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire, Maine, Maryland, Washington, Maine, Kaliforniya, Rhode Island, Minnesota, New Jersey eyaletleri; Washington, D.C. federal bölgesi; Coquille kabilesi; ve Meksika'nın Meksiko federal bölgesinde de evlilik eşitliği yasal.
ABD'de eşcinsel evlilik eskiden Kaliforniya ve Maine eyaletlerinde yasaldı; ancak yasama ve yargı yoluyla bu eyaletlerde verilen yasal statü halk referandumuyla kaldırıldı.
2012 senesi Kasım ayında yapılan genel seçimlerde eşcinsel evliliği Maine'de tekrar tahsis edilirken, Maryland ve Washington eyaletlerinde de ilk kez halk oylaması yolu ile geçerlilik kazandı.
27 Haziran 2013 Anayasa mahkemesi karariyla Kaliforniya'da evlilik eşitliğini askıya alan Proposition 8 iptal edilmiş ve evlilik eşitliği tekrar bu eyalette geçerlilik kazandı. Aynı tarihte anayasa mahkemesinin bir diğer kararıyla, eşcinsel evliliğin geçerli olduğu bir eyalette resmi olarak evlenen bir eşcinsel çiftin evlilikleri federal hükûmet tarafından da tanınır olup, heteroseksüel evli çiftlere tanınan federal hakların hepsi eşcinsel evli çiftler için de geçerli hale getirildi.
26 Haziran 2015'te Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi tarafından verilen Obergefell v. Hodges kararı ile tüm eyaletlerde eşcinsel evlilikler yasallaşmış oldu.
2010 yılından bu yana Arjantin'de eşcinsel evlilik yasaldır. Evlilik eşitliğini tanıyan ilk Güney Amerika ülkesi olmuş Uruguay'da yasamanın her iki kabinesi de evlilik eşitliği yasasını kabul etti. Ayrıca 22 Temmuz 2010 yılından bu yana yasal olan yasa da lubunya çiftlere evlat edinme hakkı da verildi.
(EMK)