Fotoğraflar: Mahalle Kurtuluş ve Bellek Şişli
Şişli Kurtuluş'ta tarihi olduğu iddia edilen tek katlı kagir yapının kepçeyle yıkılmasının ardından Bellek Şişli bina önünde basın açıklaması yaptı.
Şişli'nin kültürel birikimini kayıt altına alan Bellek Şişli üyeleri ve semt sakinlerinin Eşref Efendi Sokak 71 numaranın önünde bir araya geldiği basın açıklamasında "Eşref Efendi 71'in en kısa sürede orijinaline sadık kalınarak, geçmişe saygı duyarak yeniden inşa edilmesini talep ediyoruz" denildi.
"Vicdanen kabul edemediğimiz bir yıkım"
Bellek Şişli'nn basın açıklaması ise şöyle:
"Gözümüz, kulağımız her zaman sokaklarımızda. Sadece geçmişimize değil, bugünden yarına kalacak değerlerimize sahip çıkmak için de çalışıyoruz.
"Şu an önünde bulunduğumuz Eşref Efendi Sok. 71 numaradaki tarihi binanın yıkımından sosyal medya aracılığı ile haberdar olduk. İlk tepkimiz hayret ve dehşet duyguları idi. Mahallenin geçmişini günümüze taşıyan nadir öğelerden biri daha gözlerimizin önünde bir kepçe ile hunharca parçalanıyordu.
"Koruma Kararı olmadığından ilk bakışta "yasal" ama vicdanen kabul edemediğimiz bir yıkım olduğunu gece yarısı Bellek Şişli whatsapp grubumuzda konuşurken İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat'ın yazdıkları konunun farklı bir boyutu olduğunu gözler önüne serdi. Çünkü kısa bir süre önce yapının İstanbul açısından kültürel miras değeri taşıdığı raporlanmış, Kültür Varlıkları Kurulu'nun tescil kararı alması bekleniyormuş ve bu süreçte de tedbiren yapı üzerindeki tüm inşaat faaliyetleri yasaklanmıştı.
"Ama yeterli olmadı. Yapının kendisinden daha güçlü bir kepçe, 100 yıllık olduğu tahmin edilen bu evi dakikalar içinde parçaladı. Ardından da Şişli Belediyesi'nin maalesef etkisiz mührü geldi, geriye kalan "hiçbir şeyi" mühürleyen sembolik kırmızı bir mum lekesi.
"İnsanların birbirleri ile insani ilişkilerini olabildiğince devam ettirmeye çalıştıkları bir mahallenin parçasıydı Eşref Efendi Sokak No:71'deki bina. İçinde hikayeleri olan insanlar yaşamış, civarın kedileri bu insanlarca beslenmiş, korunmuş. Hala da bu özelliklerini devam ettirmeye çalışan bir mahalle burası. Komşuların kullanmadıkları eşyalarını birbirlerine devrettikleri, zorda olana elden gelen yardımın yapıldığı ve kedilerin hala hürmet gördükleri.
"Bu şekilde dönüşen bir mahalle istemiyoruz"
"Hepimizin izlediği yıkım videosundaki kepçenin pencerenin demir parmaklığına hunharca saldırısıysa ne insani bir ölçeği temsil ediyor, ne de insan sevgisini.
"Bu şekilde dönüşen bir mahalle; Pangaltı-Kurtuluş-Şişli istemiyoruz.
"Bu örnek için çok geç kalınmış olsa da, son kalan soyut/somut miras kalıntılarının korunması için resmi kurumların, yerel yöneticilerin sorumluluklarını geç kalmadan hayata geçirmelerini, bunun yanında hem semt sakinleri hem de esnafın her anlamda çaba göstermesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Eşref Efendi 71'in en kısa sürede orijinaline sadık kalınarak, geçmişe saygı duyarak yeniden inşa edilmesini talep ediyoruz."
Ne olmuştu?
Önceki gün kepçeyle yıkılan yapıyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sosyal medya hesabından yapının Koruma Kurulu tarafından korumaya alındığını belirtmişti. Polat şu bilgileri paylaşmıştı: "Kurtuluş'taki bu tarihi yapının koruma altına alınması için İBB olarak koruma kuruluna 1 ay önce raporla görüş bildirdik. Koruma Kurulu da burada herhangi bir inşaat ve fiziki işlem yapılmaması için duyarlılıkla karar alarak yapıyı korumaya aldı. Yıkım ile suç işlenmiştir."
Öte yandan Şişli Belediyesi de binanın belediye tarafından verilmiş bir yıkım ruhsatı bulunmadığını, kaçak olarak yıkıldığını aktardı. Belediye yapıyla ilgili tüm sorumlular hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatıldığını belirtti.
Ayrıca kentsel dönüşüm firması Şişli Yapı da yükselen tepkiler sonrası tabelasını inşaat alanından kaldırdı.
(AÖ)