Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in ders saatlerinin ve okul süresinin arttırılacağını açıklamasının ardından bianet'e konuşan Eğitimsen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik zaten OECD ortalamasından fazla çalışıldığını hatırlattı, öğretmenler için çalışma yaşamını daha esnekleştirip güvencesizleştiren bir dönemin altyapısının hazırlandığını söyledi.
"Ders saati yükü ve işgünü açısından baktığımızda aslında OECD ülkeleri arasında Türkiye'deki öğretmenler daha fazla çalışır durumdalar.
"OECD'nin raporuna baktığımızda Türkiye'deki eğitim öğretimin açık olduğu gün sayısı 180 işgünü; yaklaşık 1800 saate denk gelen bir rakam var. Diğer ülkelere bakıldığında ise 700 saat gibi rakamlar görüyoruz."
Bozgeyik'e göre, çalışma günlerini ya da saatlerini sadece öğretmenlerin okulda ürettiği saatlerle değerlendirmek doğru değil.
"Öğretmenler okuldaki çalışma saatleri dışında da öğrencilerin aileleriyle, velileriyle ilgilenmek, öğrencilerin işleriyle ilgili takip yapmak zorundalar. Bu işlerin kimini internet üzerinden yapıyorlar kimini velilerle yüzyüze görüşerek... Bunları işin içine kattığınızda bakanın dediğinin çok üzerinde bir durum ortaya çıkıyor."
Eğitimsen Genel Sekreteri Milli Eğitim Bakanı Dinçer'in de, daha önce AKP Milletvekili Hüseyin Çelik'in de dile getirdiği "öğretmenler üç ay tatil yapıyor" iddialarının da gerçeği yansıtmadığını belirtti.
"Sınıf öğretmenleri için tatil 1 Temmuz'da başlıyor, 1 Eylül itibarıyla da yeniden okula dönmek zorundalar. Orta öğretimde çalışan öğretmenler için ise zaten temmuzda, ağustosun son haftasında yapılan ortalama yükseltme sınavları ve benzeri sınavlarda var. Bunları da düşündüğümüzde üç aylık tatil söyleminin de altı boş olduğu ortaya çıkıyor."
Türkiye'nin koşulları gözetilmeli
Yapılacak düzenlemeler için sendikalarla, akademik çevrelerle, eğitim fakülteleriyle görüşülmesi, herkesin fikrinin alınması gerektiğini söyleyen Bozgeyik, yeni düzenlemeler için Türkiye'nin koşullarının da dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi. Avrupa ülkelerinin bazılarında uygulanan yarıyıl tatillerinin üç ya da dört dönem olması gibi uygulamaları hatırlattı.
"Ders saatleri ve günler uzatılırken Türkiye'nin coğrafi koşulları, mevsim şartları gibi koşullar da göz önüne alınmalı.
"Almanya'da farklı eyaletlerde okulların açılışı, kapanışı veya ders saatleri üzerine farklı uygulamalar var. Orada eğitim merkezi yönetim tarafından planlanıyor ancak uygulanmasıyla ilgili yerel yönetimler yetkilendirilmiş."
Performansa dayalı sistemin hazırlığı
Çalışma süreleri ve benzer konular üzerinde yapılan düzenlemelerin gelecek dönemi fazla esnekleştiren, güvencesizleştiren nitelikte olduğunu anlatan Bozgeyik, birçok Avrupa ülkesi altı yedi saate düşürülmesi tartışılırken Türkiye'de bu sürelerin arttırılmasına yönelik atılacak her adımın antidemokratik olacağını ve yeni bir sistemin yaratılmaya çalışıldığını vurguladı.
"Özellikle AKP hükümeti döneminde giderek artan bir esnek çalıştırma, performansa dayalı çalışma hızlı bir şekilde artarak devam ediyor.
"657 sayılı devlet memurları kanunu da değiştirerek performansa dayalı bir çalışma sistemini altyapısını oluşturmaya çalışıyorlar." (YY)