Başbakan Erdoğan'ın çalışmalarından cesaret aldıklarını belirten Susam, İzmir'deki 136 oda ve bu odalara kayıtlı 300 bine yakın esnaf sanatkarı temsilen çözüm bekledikleri bazı konuların acil çözüm beklediğine işaret etti.
Esnaf ve sanatkarların beklentilerinin Türkiye'nin beklentileriyle örtüştüğünü vurgulayan Susam, "İstihdam sağlayabilmek, üretim ve yatırım yapabilmek, ihracata yönelmek için destek arıyoruz dedi.
İstihdamın yüzde 60'ını üretimin yüzde 34'ünü, ihracatın yüzde 24'ünü karşılayan esnaf sanatkarların gayrı safi milli hasıladan yüzde 10 pay aldığını belirten Susam, Kullanılan toplam krediler içerisindeki payı ise sadece yüzde 3.5 civarındadır. Esnaf yarattığı katme değerin karşılığını alamamakta, istihdam ve üretim potansiyellerine rağmen alınan ekonomik kararlarda göz ardı edilmektedir" diye konuştu.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği yönetimin bugüne kadar sadece eleştirme yolunu izlemediğini hatırlatan Susam, raporunda sorunlara getirdikleri çözümleri ülkeyi yönetenlere sunduklarını ancak yetkililerin ikna olduğu konularda Ankara bürokrasisini aşamadıklarını ileri sürdü.
Eleştiri ve öneriler
59. Hükümet'in farklı dünya görüşü ve çalışmalarıyla Türk halkının takdirini topladığının altını çizen Susam, şöyle konuştu:
* Esnaf kesimi hükümet nezdinde kurumsallaşmış bir muhatap bulamıyor, sorunlarına kalıcı çareler getirilemiyor. Esnaf kesimi 27 ayrı vergi yükünün altında eziliyor.
* Vergi sistemi sadeleştirilerek oranlar indirilmeli, ekonomik zorluklar yaşayan küçük işletmelere bu alanda bazı ayrıcalıklar tanınmalıdır.
* Esnafın sorunlarının büyük bir kısmı yasal ve idari düzenlemelerin günün koşullarına ve kesimin taleplerine uymamasından kaynaklanıyor.
* Sorunların çözümü için yasal düzenlemeler gözden geçirilmeli, bürokratik engeller kaldırılmalıdır. Bu yönde yapılacak çalışmalarda esnaf teşkilatının yöneticilerinin katkıları alınmalıdır.
Rapordan bazı başlıklar
* Türkiye'de finansal yönetimin önemi ve gereği esnaf sanatkarlarımız tarafından henüz anlaşılamadı. KOSGEB gibi kurumların küçük işletmelere daha ağırlıklı hizmet vermesi sağlanmalıdır.
* Küçük işletmeler sermaye bakımından zayıf durumdadır. Kredi maliyetlerinin yüksek olması, uygun vadedeve ve faizde kredi bulunamaması küçük işletmelerin yatırımlarını, üretimlerini gelişmelerini olumsuz yönde etkiliyor.
* Küçük işletmeler araştırma eksikliği yüzünden fırsatlar kaçırıyor yeni araçlara ve factoring, leasing risk sermayesi şirketleri gibi uzak duruyor.
* Esnaf ve sanatkar teşkilatlarının mesleki eğitimde devlet tarafından maddi ve manevi olarak desteklenmesi ülke yararınadır. Kalfalıktan ustalığa geçiş dönemlerinde kalfaların sigorta primlerinin devlet tarafından (ya da devletin yükünü azaltmak için işletmelerden bir miktar alınabilir) ödenmesi kalfaların ustalık belgesi almasının önünü açacaktır.
* KDV oranları yeniden düzenlenmelidir.
* Esnaf Kanunu revize edilmelidir
* Küçük sanayi siteleri yetersiz kalmıştır.
* Büyük alışveriş merkezleri haksız rekabete yol açmaktadır. (BB)